Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

El 19 de maig és el Dia Mundial de la Donació de Llet Materna

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El 19 de maig se celebra el Dia Mundial de la Donació de Llet Materna. L'objectiu és agrair a les mares que donen o han donat la seva llet, gràcies al seu altruisme;  no obstant això, també serveix per a promocionar i explicar els beneficis que aquesta donació té per als nounats malalts i prematurs. En 2018, 134 bebès prematurs van rebre atenció gràcies a les 53 mares que van donar a Balears. Cal destacar que el Banc de Llet Materna de les illes va ser el primer que va entrar en funcionament en tota Espanya. Inaugurat en 2001, va obrir camí als 15 bancs que existeixen en l'actualitat.

El Banc de Llet és l'encarregat de conservar i distribuir la llet materna que donen les mares.

Per a poder ser donant, la mare ha d'estar alletant al seu fill i gaudir de bona salut.

A Balears, les mares que volen ser donants han de superar primer unes anàlisis prèvies. Després d'una entrevista mèdica, les mares seleccionades reben un extractor i envasos per a les donacions. Una vegada a la seva casa, han d'acostumar al seu cos a produir més llet. Al cap i a la fi, han de poder alletar al seu bebè i omplir els envasos de les donacions. Aquests envasos es conserven en la gelera del domicili fins que crida el Banc de Llet Materna, que envia un missatger a recollir-la.

En 2018 a Balears, 53 mares van donar 302,5 litres de llet que van servir per a atendre 134 bebès prematurs, un 26% més que en 2017. Es van distribuir 365 litres als hospitals, el que va suposar un augment del 17% respecte a l'any anterior.

El Banc de Llet Materna de les illes forma part del Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears (BSTIB). És l'encarregat d'analitzar, pasteuritzar i congelar la llet fins a la seva utilització i distribució a les unitats de nounats dels hospitals. Són els metges d'aquestes àrees els encarregats de receptar la llet materna com a medicament.

El BSTIB, i especialment el Banc de Llet Materna, vol agrair la labor de l'Associació Balear d’Alletament Matern (ABAM) i de totes les mares donants. Per això, el pròxim 20 de juny el Banc de Sang i Teixits organitzarà un acte de reconeixement a totes les dones que van donar llet durant 2018.

[Font: Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears. 15/05/2019]

[Foto: Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balear]