Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Recomanacions 2019 enfront de les picadures de les caravel·les i les meduses

Tipografia
 • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
 • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Direcció General de Salut Pública, de la Conselleria de Salut i Consum realitza certes recomanacions enfront de la picadures de les caravel·les i les meduses.

Les meduses són animals que viuen en mar obert i que s'apropen a les costes en determinades èpoques de l'any arrossegades per corrents marins. A diferència de les meduses, la caravel·la portuguesa (Physalia Physalis) és una colònia d'organismes que es localitzen en els tentacles que pengen d'un cos que sura i té forma de vela (flotador), que li permet desplaçar-se amb els corrents i vents.

Les causes per les quals es veuen a les platges ambdós tipus d'animals són diferents: corrents marins, vents, disminució dels seus depredadors naturals, etc.

Com s’evita la picada?

 • Si hi ha meduses o caravel·les a la platja, no et banyis i allunya't de la vorera on hi pot haver fragments de l'animal.
 • Si ets a l'aigua i veus meduses o el flotador de la caravel·la, surt de l'aigua tan aviat com puguis. En el cas de la caravel·la, encara que vegis el flotador lluny, els tentacles estesos són molt llargs (hi ha casos de fins a 30 metres) i poden arribar a tocar-te.
 • Si la medusa o la caravel·la és fora de l'aigua (a l'arena, sobre les roques, etc.) no la toquis, encara que et pensis que és morta, ja que pot continuar alliberant verí.
 • L'ús de crema solar pot disminuir el risc de picades ja que té certa capacitat aïllant de la superfície corporal, però no ho evita totalment.
 • Segueix les indicacions dels socorristes.

Què has de fer si et pica una medusa o caravel·la?

 • Surt de l'aigua si hi ets dins.
 • Si hi ha restes de tentacles, retira'ls amb pinces i guants; si no en tens, fes-ho amb la vora d'un objecte rígid com ara una targeta de crèdit o el permís de conduir per evitar el contacte amb les mans. MAI no gratis ni freguis la zona afectada, NI utilitzis tovalloles o arena per netejar la ferida, ja que la pressió pot augmentar l'alliberament de verí.
 • Renta la zona afectada amb aigua de mar i comprova abans que l’aigua no tengui fragments de tentacles. Mai no la rentis amb aigua dolça (el canvi de salinitat provoca més alliberament de verí). No utilitzis amoníac, vinagre o orina.
 • Per alleugerir el dolor aplica fred sobre la zona utilitzant una bossa de plàstic amb gel (per evitar el contacte directe amb la pell). Posa-te’l durant 10-15 minuts, descansa’n 5 i torna-te-la a posar.

Recorda: si hi ha socorrista a la platja, acudeix a ells.

Atenció: si t'ha picat una caravel·la o tens símptomes generals com ara nàusees, vòmits, marejos, rampes musculars, mal de cap, dificultat per respirar o malestar generalitzat, ves al centre sanitari més pròxim o telefona al 112.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. Direcció General de Salut Pública

[Foto: Conselleria de Salut i Consum]