Categories: Qualitat, Promoció de la salut i prevenció de la malatia

S'extrema la protecció davant les exposicions radiològiques per proves mèdiques

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Consell de Ministres va aprovar un reial decret per establir noves regles, garanties i requisits, amb la finalitat d’extremar la protecció de pacients i professionals davant l'exposició a radiacions mèdiques ionitzants.

El Reial Decret 601/2019, aprovat en el BOE Núm. 262, de 31/10/2019, transposa parcialment la Directiva 2013/59/Euratom, per la qual s'estableixen normes de seguretat bàsiques contra els perills derivats de l'exposició a radiacions ionitzants, respecte a les exposicions mèdiques.

Es destaquen, entre d’altres, els següents aspectes:

  • Hi haurà més rigor davant l'augment d'aquestes exposicions a causa de les novetats tecnològiques i científiques i a la introducció de nous procediments en la pràctica clínica.
  • Es defineixen de forma més clara les responsabilitats dels professionals implicats.
  • Es defineixen les condicions d'aplicació d'aquestes tècniques amb la finalitat que les exposicions radiològiques tinguin un benefici net respecte al risc assumit i que es mantinguin les dosis individuals tan baixes com sigui possible.
  • Es regulen aspectes nous com la protecció de la infància, la dona durant l'embaràs i la lactància, les persones cuidadores, les exposicions accidentals, etc.
  • Es reconeix el dret dels pacients a ser informats sobre els riscos i beneficis de les proves i de les dosis a les que s'exposen.

Formació i responsabilitats

  • La nova normativa contempla la formació dels professionals en Protecció Radiològica tant en els plans d'estudis de Pregrau com en els programes d'Oncologia Radioteràpica, Radiodiagnòstic, Medicina Nuclear i altres especialitats. Inclou la dels tècnics superiors habilitats com a operadors i la formació continuada.
  • S'actualitza i delimita les responsabilitats dels professionals que intervenen en diversos processos radiològics. Queden definides les funcions del prescriptor, el professional sanitari habilitat i l'operador, (sobretot l'especialista en Radiofísica Hospitalària).
  • L'actual norma recull els requisits tècnics per als equips mèdics-radiològics i estableix que els equips instal·lats abans del 6 de febrer de 2018 estaran exempts d'aquests requisits.

Aquesta transposició és parcial perquè la Directiva afecta a les competències de diversos Ministeris, entre aquests el de Sanitat, Consum i Benestar Social.

[Font: Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social. 18/10/2019 - BOE. Núm. 262. 31/10/2019

[Foto: Govern de les Illes Balears]