Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Salut i Consum aportarà 127.488 € per a l’atenció a les addiccions a Eivissa

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Conselleria de Salut i Consum aportarà 127.488 € per a l’atenció a les addiccions a Eivissa, gràcies al conveni de col·laboració amb el Consell Insular d'Eivissa que ha autoritzat el Consell de Govern.

L’objectiu és garantir la col·laboració en el desenvolupament d’accions en relació amb l’atenció, el tractament ambulatori a les persones amb problemes d’addiccions i la coordinació per dur a terme programes de prevenció d’addiccions des de l’1 de gener fins al 31 de desembre de 2019.

Les accions que es duran a terme per mitjà d’aquest conveni són les següents:

a) Preparació de metadona per a les persones usuàries de les unitats de conductes addictives (UCA).
b) Prescripció de metadona als usuaris amb dependència als opiacis per part dels metges de les UCA.
c) Programa d’atenció: tractament ambulatori i inserció a través de les UCA per un equip professional que dona cobertura a una unitat de conductes addictives.
d) Col·laboració en l’oferta i el seguiment de programes preventius en l’àmbit educatiu.
e) Coordinació en les actuacions de prevenció en l’àmbit comunitari.
f) Col·laboració en la recollida dels indicadors que se sol·licitin per poder donar resposta a les memòries sobre actuacions en addiccions.
g) Formació per a professionals.

En acabar les actuacions que preveu el conveni, s’ha de presentar una memòria d’aquestes activitats.

Memòria 2018

L’UCA (unitat de conductes addictives) és un recurs per a l’atenció ambulatòria de les persones que presenten problemes relacionats amb l’abús i/o dependència de drogues (alcohol, heroïna i altres opiacis, cocaïna, cànnabis i altres substàncies) i de les addiccions sense substància (ludopatia i altres conductes addictives). L’abordatge del tractament es fa des d’un enfocament biopsicosocial, mitjançant un equip de professionals multidisciplinari.

L’any 2018, la unitat d’Eivissa, segons la memòria presentada pel Departament de Sanitat, Benestar Social, Igualtat i Relacions amb Entitats i Associacions del Consell Insular d'Eivissa, va atendre 800 pacients: 404 ja havien iniciat tractament el 2017 i 396 el varen començar l’any passat.

D’aquestes persones, 286 varen ser ateses per abús o dependència de l’alcohol; 236, per consum d’opiacis (191 en tractament de manteniment amb metadona durant el 2017 i 35 amb buprenorfina); 185, per cocaïna; 43, per abús de cànnabis; 11, per amfetamines o drogues de disseny, i 6 assistències per fàrmacs hipnòtics/sedants. També es varen atendre 32 pacients per ludopatia i 1 per una altra conducta addictiva.

Pel que fa a l’àmbit de la prevenció, 11.746 alumnes es varen beneficiar l’any passat dels tallers i programes que imparteix el Centre d’Estudi i Prevenció de Conductes Addictives (CEPCA). Des del marc de la promoció i l’educació per a la salut i prevenció d’addiccions, s’oferiren als centres escolars d’Eivissa programes com els següents:

— «En parlem». Orientat a conscienciar i dotar d’informació objectiva, així com a promoure actituds, comportaments i habilitats socials per afrontar situacions reals que viuen els joves per tal que siguin capaços de desenvolupar una mirada crítica sobre diverses temàtiques (alcohol, tabac, cànnabis, trastorns alimentaris, Internet, bones relacions entre iguals, igualtat, tolerància, igualtat de gènere o prevenció de la violència masclista). Un total de 8.759 alumnes d’ESO i 372 d’FP bàsica de 18 centres educatius varen participar de les xerrades.
— «Programa de prevenció secundària amb grups de risc». Tallers de reducció de consum de drogues per a grups de joves que es trobin en situació de risc. L’any 2018 hi varen prendre part 74 participants, distribuïts en 9 grups, i es varen fer 20 sessions.
— «Controla’t». Programa que, a més d’haver-se consolidat, ha crescut en nombre de persones implicades. En els municipis de Santa Eulària i Eivissa els implementa l’equip del CEPCA, mentre que a Sant Josep, Sant Joan i Sant Antoni es treballa en xarxa amb educadors socials municipals. És un programa de prevenció universal, adreçat als alumnes de cinquè i sisè de primària, que aborda els riscs sobre el mal ús de les noves tecnologies. L’any 2018 hi varen participar 2.541 alumnes (1.919 per part del CEPCA i 1.149 per part de tècnics municipals) de 23 centres de l’illa.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 31/10/2019]

[Foto: Ashley Rose / https://flic.kr/p/7zwQBZ / CC BY-ND 2.0]