Categories: Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Formació continuada

El COIBA presenta la campanya de prevenció d'agressions a infermeres

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La presidenta del Col·legi Oficial d'Infermeria de les Illes Balears (COIBA), María José Sastre, va presentar una campanya de Prevenció de les agressions a infermeres en el seu lloc de treball.

L'objectiu d'aquesta campanya és doble: d'una banda, pretén sensibilitzar a la població de la importància del respecte cap als professionals sanitaris i, per una altra, cerca donar eines a les infermeres de les Illes per a identificar situacions de risc potencial i saber actuar davant aquestes.

Per a divulgar aquesta campanya, s'han elaborat cartells informatius i fulletons que es distribuiran en els diferents centres de treball.

Segons dades de l'Informe de les agressions en l'àmbit sanitari del 2016, el 33% d'infermeres ha estat víctima o presenciat una agressió física a un company, percentatge que ascendeix al 69% en el cas d'agressions verbals. També es resalta que moltes agressions queden silenciades.

En el transcurs de la presentació, la màxima representant de les infermeres a Balears, va donar a conèixer els serveis que ofereix el col·legi professional a les víctimes d'aquesta mena de successos. Va explicar que el col·legi crearà un registre autonòmic d'agressions a infermeres amb la finalitat de conèixer quin tipus de successos violents s'estan produint per a possibilitar el seu posterior seguiment i adoptar estratègies concretes.

El COIBA també es personarà com a acusació popular en cas de tenir coneixement de qualsevol procediment penal que es desenvolupi a causa de l'agressió soferta per algun dels seus professionals en l'exercici de la seva professió. Aixímateix, els col·legiats tenen dret a ser assistits pels serveis jurídics del colegio.

Aquest col·legi va redactar un protocol d'actuació davant les agressions, un manual que recull una sèrie de recomanacions per als moments previs, en el moment de l'agressió i posteriors.

A més de l'assistència jurídica, el col·legi disposa d'una assessoria d'atenció psicoemocional en l’entorn laboral, un servei absolutament confidencial per als seus col·legiats.

Curs de “Abordatge del pacient agitat”

Se recuerda que el col·legi organitza de manera periòdica cursos d’“Abordatge del pacient agitat” en els quals es treballen habilitats de detecció de situacions de risc potencial d'agressió i es desenvolupen tècniques d'autoprotecció i contenció verbal, amb l'objectiu d'aprendre a gestionar aquestes situacions de risc.

Protocol

[Font: COIBA. 22/11/2019]

[Foto: COIBA]