Categories: Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Qualitat

Més llits i més professionals preveient l’increment de l’activitat a causa de la grip

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Salut (IB-Salut) va activar el passat dilluns 2 de desembre les actuacions necessàries per respondre a l’increment de l’activitat assistencial als serveis d’urgències dels hospitals i als centres d’atenció primària perquè en aquesta època de l’any es preveu un augment del nombre de casos de grip.

L’objectiu és donar una resposta ràpida durant les setmanes en què es presenten les taxes de grip més altes.

És important recordar a la població que en els casos d’afeccions més lleus acudeixi als serveis d’urgència dels centres de salut d’atenció primària, de manera que es reservin els serveis d’urgències dels hospitals per als casos més greus. A més, els usuaris tenen a disposició seva el servei «061 Salut Respon» per fer-hi qualsevol consulta. A banda d’això, els centres d’atenció primària i els dispositius del 061 també potencien el control i el seguiment dels pacients crònics.

Uns comitès de seguiment coordinats pel Servei de Salut  estan en contacte diàriament amb els hospitals, centres, etc., per fer les avaluacions oportunes i ajustar les necessitats depenent de com evolucioni la demanda.

Paral·lelament, els serveis d’urgències de tots els hospitals es mantenen en contacte de manera permanent i amb coordinació máxima amb altres hospitals illencs, per derivar-hi pacients que siguin tributaris d’ingressar en algun d’aquests centres.

Aquesta és la situació actual als dispositius assistencials de la sanitat pública:

Hospital Universitari Son Espases 

Pot arribar a habilitar fins a 74 llits d’hospitalització més a diferents zones del centre. A més, pot augmentar fins a 10 pacients més el nombre dels atesos a la Unitat d’Hospitalització a Domicili. Depenent de les necessitats assistencials, es poden contractar entre 70 i 80 professionals per tal d’oferir una assistència sanitària de qualitat mantenint els índexs d’excel·lència propis de l’hospital de referència. Val a dir també que en el darrer any s’ha duit a terme un conjunt de millores estructurals al Servei d’Urgències per millorar el confort i la intimitat dels pacients. Hi destaquen el tancament de boxs, la reestructuració de l’àrea de lliteres i la creació de dos boxs de pressió negativa per a pacients amb malalties infeccioses.

Hospital Universitari Son Llàtzer

Obrirà fins a 54 llits (34 d’ hospitalització i 4 d’UCI) i reforçarà l’àrea d’observació a Urgències amb 16 llits d’observació; l’ampliació d’aquests recursos implica haver de contractar entre 50 i 60 professionals sanitaris. Les mesures organitzatives i de seguiment van acompanyades de mesures preventives i de formació: vacunació de professionals, control d’infeccions, rentat de mans, pictogrames divulgatius, etc.

Hospital Comarcal d’Inca

Totes les unitats estan obertes i la contractació de personal està ajustada a les necessitats i a l’espai disponible. S’han contractat llits d’hospitalització a l’Hospital Sant Joan de Déu d’Inca per ingressar-hi pacients en cas que es produeixi un increment important de la demanda assistencial.

Hospital de Manacor

Igual que a Inca, totes les unitats estan obertes i la contractació de personal està ajustada a les necessitats i a l’espai disponible. De la mateixa manera, s’han contractat llits d’hospitalització en aquest hospital, per ingressar-hi pacients en cas que es produeixi un increment important de la demanda assistencial. Enguany, el Servei d’Urgències disposa d’una nova sala d’observació, amb capacitat per a 16 pacients. El Servei d’Hospitalització Domiciliària també es podria ampliar per atendre-hi 10 pacients més.

Atenció Primària de Mallorca

Per a la zona de Palma s’ha contractat un equip d’atenció domiciliària amb metge/metgessa, infermer/infermera i conductor/conductora, amb horari de 9.00 a 21.00 per al dissabtes, el diumenges i els dies festius dels mesos de gener i febrer, que treballarà amb els altres tres equips de domicilis de diferents SUAP de Palma que s’encarreguen de l’assistència a domicili dels pacients que en demanen tant al 061 com als centres de salut de la zona de Palma.

Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera

Es preveu obrir 7 llits ampliant la Unitat d’Hospitalització de Medicina Interna i contractar 14 professionals. Es treballa en la contractació d’un metge o metgessa més per a la Unitat d’Hospitalització a Domicili, de manera que amb aquest reforç s’ampliaria la capacitat de 22 a 33 pacients.

Àrea de Salut de Menorca

Té tots els seus recursos activats —llits d’hospitalització i professionals— per atendre el previsible augment de la pressió assistencial. Incorpora l’obertura de la Unitat d’Hospitalització a Domicili, amb capacitat entre 7 a 10 pacients en cas de necessitat.

Si l’increment de l’activitat assistencial fa necessari activar els recursos, el Servei de Salut farà un seguiment setmanal de les dades relatives a la grip: nombre d’urgències ateses i d’ingressos, dades de la xarxa sentinella del grip i consultes a «061 Salut Respon». 

[Font: Conselleria de Salut. 05/12/2019]

[Foto: Infosalut / Consultes Hospital Universitari Son Llàtzer / CC BY-NC-SA 4.0]

Què en diu la premsa
*09/12/2019 mallorcadiario.com - Salut habilita 130 camas hospitalarias más a la espera de un notable repunte de la gripe.
*06/12/2019 mallorcaconfidencial.com - Baleares dispondrá de más profesionales y camas para la gripe.