Categoria: Salut ambiental

Els serveis d'emergència comencen a preparar la propera temporada de platges

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Conselleria d'Hisenda i Administracions Públiques, mitjançant la Direcció General d'Emergències i Interior, ha organitzat la XVIII Jornada Tècnica de Seguretat a les Platges, a Mallorca i a la resta d'illes, que té com a objectiu la posada al dia dels tècnics i responsables d'aquesta matèria davant l'imminent inici de la temporada turística i d'estiu.

Pel que fa a la delimitació de la zona de bany, les platges de risc mitjà i alt han de disposar d'un sistema d'abalisament específic. A més, les platges de risc baix vigilades o amb riscos específics per incompatibilitat d'usos també hauran de ser abalisades. Sempre hi haurà d'haver abalisament a les platges i zones de bany quan coexisteixin simultàniament embarcacions i banyistes.

Quant als horaris, la prestació del servei de socorrisme s'ha adaptar a les particularitats de l'entorn, les condicions climatològiques i a la corba de demanda de cada platja, dimensionant les dotacions en funció de l'ocupació prevista. El Decret de Seguretat en Platges estableix que l'horari, de caràcter general, en temporada alta (juliol i agost) és de 10 a 18 hores i, segons el nivell d'aforament de cada zona de bany, en concret, s'hauria d'ampliar l'horari fins a les 19.30 hores.

D'altra banda, les concessionàries d'explotacions de serveis de temporada en platges hauran de disposar del personal socorrista que tindrà la condició de recurs auxiliar del servei públic de salvament en platges en les quals hi hagi servei de salvament, per tal que pugui ser requerit o donar suport en els casos en què sigui necessari que hi participi dins l'horari obligatori de vigilància del servei públic. Així mateix, fora de l'horari obligatori de vigilància, si l'explotació continua oberta, aquest recurs auxiliar tindrà la condició de recurs reactiu, a l'efecte de poder dur a terme una atenció de primers auxilis a les persones usuàries de la platja mentre arribin els organismes d'emergència.

També s'ha parlat de la millora del procediment per a les comunicacions administratives amb el Servei d'Ordenació de la Conselleria i amb el Centre d'Emergències 112, perquè sigui una eina ràpida de comunicació entre els responsables municipals i el SEIB112. Es tracta d'un sistema informatitzat per comunicar de forma automàtica les dades de les platges i de les empreses de salvament, mitjançant un formulari digital, de manera que se simplifiquin les dades que remeten els coordinadors de les platges.

A la reunió, també s'ha exposat el procediment per a la cessió als serveis municipals de salvament dels terminals TETRAIB necessaris per a la comunicació amb el SEIB112.

A la jornada tècnica hi han participat coordinadors municipals de platges, tècnics redactors dels Plans de Salvament, responsables d'empreses de salvament, i responsables de la Direcció General d'Emergències i Interior.

[Font: Conselleria d'Hisenda i Administracions Públiques. Direcció General d'Emergències i Interior. 08/04/2016]

[Foto: Barn Images / CC0 1.0 Universal]