Categoria: Salut ambiental

Mostreig de les aigües de bany del litoral balear

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Conselleria de Salut, a través de la Direcció General de Salut Pública i Participació, cada any realitza una campanya d'aigües de bany durant els mesos amb més afluència d'usuaris. Aquest any es vigilaran un total de 193 punts de mostreig, del 9 de maig al 9 d'octubre (115 a Mallorca, 30 a Menorca, 41 a Eivissa i 7 a Formentera) al llarg de tota la costa balear.

L'objectiu d'aquesta campanya és controlar les aigües de bany per tal de garantir la qualitat sanitària exigible a aquest tipus d'aigües, segons les directives europees, a fi de protegir la salut dels usuaris.

Quan se superen els valors establerts perquè l'aigua sigui apta per al bany, es fan analítiques complementàries per confirmar-ne l'incompliment i s'informa l'ajuntament corresponent perquè determinin la causa de la contaminació i duguin a terme les mesures correctores necessàries. A més a més, se n'informa el Servei de Costes i Litoral de la Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat.

El 2015 els 3 punts amb qualificació insuficient van ser la platja de Camp de Mar d'Andratx, la platja de Cala Egos de Santanyí i la platja de Cala Pedrera des Castell.

Durant les inspeccions es duen a terme les accions següents:

  • Presa de mostres de l'aigua de bany per determinar-hi Escherichia coli i enterococs intestinals en els laboratoris de salut pública.
  • Inspecció visual de l'aigua de bany en què s'examina si hi ha meduses, residus enquitranats, vidre, plàstics, cautxú, fustes, matèries flotants, substàncies tensioactives i restes orgàniques, així com la transparència de l'aigua.
  • Inspecció visual de l'arena per detectar-hi la presència de restes enquitranades, vidres, plàstics, cautxú, fustes i restes orgàniques.
  • Observació de les condicions meteorològiques: vent, estat de la mar i pluges.

Durant l'any 2015 es van prendre 1.914 mostres d'aigua. Del total de mostres, un 86 % van obtenir com a resultat una qualitat excel·lent; el 10 %, una qualitat bona; el 3 %, una qualitat suficient, i un 1 %, una qualitat insuficient.

[Font: Conselleria de Salut. Direcció General de Salut Pública i Participació. 02/07/2016]

[Foto: Barn Images / CC0 1.0 Universal]