Categoria: Salut ambiental

El Servei de Salut Ambiental ha registrat 55 incidències en piscines

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Salut Ambiental de la Direcció General de Salut Pública i Participació ha registrat enguany 55 incidències en piscines, la majoria de les quals (46) es van produir en allotjaments turístics.

Els ofegaments i els traumatismes cranioencefàlics han estat els accidents més nombrosos, segons els responsables del Departament, que destaquen que els homes pateixen molts més incidents que les dones i que 17 casos afectaren infants entre 0 i 9 anys.

Des de Salut Pública indiquen que tot i que en 44 ocasions hi havia socorristes en el recinte, només van intervenir en 35 ocasions. "Encara hi ha casos d'absència de personal format en socorrisme, personal socorrista insuficient o personal format en socorrisme que du a terme altres funcions que els impedeixen una vigilància adequada de la piscina", assenyalen els responsables del Departament, que destaquen que una vigilància eficaç pot prevenir nombrosos accidents, molts dels quals afecten infants de menys de 9 anys.

Per illes, d'acord amb les dades de Salut Pública, Mallorca va registrar 28 incidències; Menorca, 11; i Eivissa i Formentera, 16.

De manera conjunta, el major nombre d'incidències (46) s'ha produït en piscines que constitueixen un servei suplementari i que es troben a hotels o altres tipus d'allotjaments turístics. Segueixen, amb 7 casos, les piscines en espais en què l'activitat principal està relacionada amb l'aigua, com ara poliesportius municipals o parcs aquàtics. Finalment, en piscines comunitàries d'ús privat, hi va haver dos casos. No es registraren incidents en piscines unifamiliars.

Ofegaments, traumatismes i lesions medul·lars

De les 55 incidències, 19 han estat per ofegament. Segons destaca el Servei de Seguretat Ambiental, 12 afectaren infants de 0 a 9 anys. L'únic ofegament amb resultat de mort ha estat el d'una persona de 78 anys.

També s'han registrat 2 lesions medul·lars i 17 traumatismes cranioencefàlics. D'aquests, 10 han estat en nins de 0 a 4 anys; 1 en el tram de 15 a 24 anys; 3 en el de 25 a 50 anys, i 3 en persones de més de 50 anys.

Així mateix, s'han registrat 34 casos de ferides, cops i desmais.

Per grups d'edat, el més nombrós ha estat el de majors de 50 anys, ja que hi ha hagut 17 afectats. Segueix el de 25 a 50 anys, amb 13 casos, i el de 0 a 4 anys, amb 12 casos. El grup de 15 a 24 anys va registrar 7 accidentats, i el de 5 a 9 anys, 5. No es produïren accidents en infants entre 10 i 14 anys.

Presència i intervenció del socorrista

En 33 ocasions va ser el 061 que va notificar la incidència; en 12 casos ho va fer el titular, i en 10, tots dos.

En 44 ocasions hi havia socorrista en el recinte, en 4 casos  no n'hi havia, en 2 casos no n'hi havia, però no era obligatori (menys de 50 m² de superfície d'aigua o menys de 50 places turístiques) i en altres 5 casos no es disposa de la dada.

En les piscines en què hi havia socorristes, aquests van intervenir en 35 ocasions. En 8 no ho van fer. En un dels casos no hi ha dades.

Salut Ambiental destaca l'augment de personal format en socorrisme en l'establiment. El 2014, només el 55 % dels establiments inspeccionats amb motiu d'una incidència en tenia i el 2016 la proporció ha pujat fins al 80 %.

Cal recordar que el Reial decret 742/2013, de 27 de setembre, pel qual s'estableixen els criteris tècnics i sanitaris de les piscines, defineix les situacions d'incidència i n'exigeix la comunicació per part del titular a l'autoritat competent, que en el cas de les Illes Balears és el Servei de Salut Ambiental de la Direcció General de Salut Pública i Participació de la Conselleria de Salut. Després, els responsables de les comunitats autònomes tenen un mes per notificar les incidències al Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat.

[Font: Conselleria de Salut. 04/01/2017]

[Foto: Barn Images / CC0 1.0 Universal]