Categoria: Salut ambiental

S'obri el procés per dotar Palma d'un nou Pla de Millora de la Qualitat de l'Aire

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat ha iniciat el procés per dotar Palma d'un nou Pla de Millora de la Qualitat de l'Aire.

Les darreres mesures preses de les estacions de control indiquen que estam a prop de superar el valor límit de protecció de la salut de diòxid de nitrogen (40 micrograms de NO2 per metre cúbic), ja que se situa en els 37 micrograms. Per tant, el passat mes de febrer, la Comissió de Seguiment del Pla de Qualitat de l'Aire va decidir obrir el procés per redactar el nou Pla.

A més, per abordar aquest nou Pla, s'ha obert un termini de participació ciutadana perquè s'hi puguin presentar propostes.

El termini romandrà obert des del 12 d'abril fins al 8 de maig de 2017.

Quina és la situació?

La principal font de contaminants és el trànsit, especialment a Palma. L'any 2006 es va superar per primer cop el valor límit anual a Palma. L'any 2008 es va aprovar el primer Pla de Millora de la Qualitat de l'Aire. Els anys 2010 i 2011, també es van superar els valors límits, donant lloc al segon Pla. A partir de 2012 la concentració mitjana anual de NO2 a l'estació de Foners de Palma comença a complir amb el valor límit. L'any 2015 hi ha un repunt d'aquest contaminant i, puntualment, en els darrers anys es pot haver superat el límit en algunes zones.

Per tant, una vegada rebudes les propostes, s'articularà un Pla que inclourà mesures que intentaran influir en la reducció del trànsit, principal contaminant. La potenciació del vehicle elèctric i del transport públic (amb vehicles de cada vegada menys contaminants), l'impuls de la mobilitat no motoritzada i els aparcament dissuasius, entre d'altres.

Valors contaminants 2006-2016.

[Font: Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat. 16/04/2017]

[Foto: Barn Images / CC0 1.0 Universal]