Categoria: Salut ambiental

Salut Ambiental ha fet ja més de 900 controls d'aigües de platges i actualitza setmanalment els resultats al seu web

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Salut Ambiental de la Direcció General de Salut Pública i Participació des de l’inici de la temporada ha fet més de 900 controls de la qualitat de les aigües de les platges de les Illes Balears.

Aquest Servei setmanalment actualitza les dades en el Portal Salut (portalsalut.caib.es), on els ciutadans poden consultar la qualitat de les aigües de bany a través d’un mapa interactiu. A partir d’aquests controls, només s’ha tancat temporalment una platja i s’ha desaconsellat el bany en una altra.

D’acord amb el programa de vigilància i control de les aigües de bany de les Illes Balears, impulsat per la Conselleria de Salut, en la temporada 2017, que va del 8 de maig al 8 d’octubre, hi ha 157 zones de bany censades, amb 193 punts de mostreig, que corresponen a 32 municipis. A cada punt de mostreig, el Servei de Salut Ambiental farà entre maig i octubre un mínim de 8 controls (en total, entre 70 i 90 mostres setmanals). Cal dir que després són els ajuntaments els responsables de posar cartells als voltants de les platges per informar la població dels resultats de les analítiques.

Aquesta informació es trasllada setmanalment a la pàgina web sobre la qualitat de les aigües de mar. A través d’un mapa interactiu, els usuaris poden accedir a una fitxa de cada una de les platges en la qual s’inclouen el nom de la platja, el codi del punt de mostreig, les coordenades, el municipi al qual pertany aquest punt, la data de la darrera mostra i el resultat amb un codi de colors: verd, apta per al bany;  groc, desaconsellat temporalment el bany, i vermell, prohibit temporalment el bany.

Les inspeccions de les platges inclouen:

  • La presa de mostres de l’aigua de bany per analitzar en el laboratori: Escherichia coli i Enterococs intestinals.
  • Una inspecció visual de l’aigua de bany, en la qual s’observen la transparència, les meduses, els residus enquitranats, el vidre, els plàstics, el cautxú, les fustes, les matèries flotants, les substàncies tensioactives i les restes orgàniques.
  • Una inspecció visual de l’arena per detectar la presència de restes enquitranades, vidres, plàstics, cautxú, fustes i restes orgàniques.
  • L’observació de les condicions meteorològiques: el temps, el vent, l’estat de la mar i les pluges.

Pel que fa a l’aigua, quan se superen els valors establerts perquè sigui apta per al bany, es fan mostreigs complementaris per confirmar o descartar l’incompliment de les condicions aptes i, si és així, se n’informa l’ajuntament corresponent i la Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat, a fi que es pugui determinar la causa que provoca la contaminació i dur a terme les mesures correctores necessàries per protegir la salut dels usuaris.

Fins ara, aquesta temporada s’han fet 911 controls (512 a Mallorca, 155 a Menorca, 215 a Eivissa i 35 a Formentera), que han donat per resultat 895 platges aptes. Els 16 controls restants van detectar contaminació microbiana i per això es va agafar una mostra complementària per confirmar o descartar la contaminació. Només dues van donar un resultat positiu i es va dictar una prohibició de bany temporal (Albercutx, Port de Pollença) i es va desaconsellar el bany temporalment (a Cala en Forcat, Ciutadella). No obstant això, en les anàlisis de seguiment que es van fer poc després els resultats ja van ser correctes.

Els motius més freqüents pels quals les aigües de bany presenten contaminació microbiana són episodis de pluges o abocaments des de la terra o la mar.

Per a més informació, podeu consultar el portalsalut.caib.es, on trobareu informació sobre els punts en què el Servei de Salut Ambiental farà els controls i la setmana durant la qual es duran a terme.

[Font: Conselleria de Salut. Direcció General de Salut Pública i Participació. Servei de Salut Ambiental. 16/07/2017]

[Fotos: Infosalut - Servei de Salut Ambiental]