Categoria: Seguretat alimentària

Inclusió de la informació nutricional en l'etiquetatge dels aliments

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

A partir del dia 13 de desembre, i en aplicació del Reglament Europeu de l'any 2011, l'etiquetatge dels aliments haurà d'incloure, de manera obligatòria, la informació nutricional, és a dir, el valor energètic i les quantitats de greixos, greixos saturats, hidrats de carboni, sucres, proteïnes i sal, per cada 100 grams o 100 mil·lilitres. A més d'aquests valors pot expressar-se per porció o per unitat de consum a condició que la porció o la unitat de consum que s'utilitzi s'expressi quantitativament en l'etiqueta i s'indiqui el nombre de porcions o d'unitats que conté l'envàs.

Aquesta informació nutricional, que s'ha de presentar en format de taula, haurà de ser fàcilment visible, llegible i indeleble. La grandària de lletra serà igual o superior a 1,2 mm.

De forma voluntària es podran afegir els valors d'altres nutrients: àcids grassos monoinsaturats i poliinsaturats, polialcohols, midó, fibra alimentària, vitamines o minerals.

Els productes exempts de la inclusió són aquells productes sense transformar o guarits que inclouen un sol ingredient, l'aigua, la sal, les espècies, el te, els vinagres, els additius alimentaris, les begudes amb grau alcohòlic superior a 1,2 %, els aliments en envasos la superfície major dels quals sigui inferior a 25 cm² (com a melmelades o mantegues d'hostaleria), entre altres, i els aliments no envasats, encara que es pot donar de forma voluntària limitant-se al valor energètic, o bé al valor energètic i quantitat de greixos, greixos saturats, sucres i sal, i expressar-se només per porcions o per unitats de consum.

Es podrà ampliar la informació sobre legislació, les preguntes més freqüents, entre d'altres, en el lloc web de l'Agència Espanyola de Consum, Seguritat Alimentària i Nutrició (AECOSAN).

[Font: Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat. 12/12/2016]

[Foto: Felix Triller / Yogurt / CC-by-sa-2.0]