Categoria: Seguretat alimentària

Advertència sobre el consum d'aliments davant les inundacions per pluges

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Arran de les inundacions que s'han produït amb les pluges, el Servei de Seguretat Alimentària adverteix que no s'han de consumir els aliments que s'hagin banyat amb aigües contaminades i que no estiguin dins envasos hermètics.

En aquest sentit, els responsables de Seguretat Alimentària avisen que els envasos de cartró, com els de sucs i de llet, i els envasos de tap de rosca no es consideren hermètics i, per tant, si s'han banyat, s'han de tirar.

Així mateix, des del Servei dependent de la Direcció General de Salut Pública de la Conselleria de Salut es recomana comprovar que les llaunes amb aliments no s'hagin colpejat, foradat, tenguin molt d'òxid o estiguin bombades. Si s'han banyat, abans d'obrir-les convé fer-les netes amb lleixiu apte per a la desinfecció d'aigua per beure.

En cas que hi hagi un tall de subministrament elèctric, s'ha de mantenir tancada la porta de la gelera i, d'aquesta manera, la temperatura es mantendrà durant 4 hores. S'han d'emprar termòmetres per a refrigerador per saber quant ha baixat la temperatura de la nevera. Si és possible, es recomana introduir dins la gelera bosses de gel, piles amb líquid refrigerant o gel sec per mantenir la temperatura el màxim de temps possible.

Quant al congelador, si es manté tancat es torba fins a 48 hores a perdre la temperatura de congelació si està ben ple. Si està mig buit tarda unes 24 hores. Per tant, es recomana ajuntar tots els aliments del congelador en un sol bloc.

Si els aliments del congelador s'han descongelat, no s'han de tornar a congelar. En aquest cas, s'han de cuinar (sotmetre'ls a tractament tèrmic) i després ja sí que es poden congelar. Per cuinar i per beure, s'ha d'emprar sempre aigua embotellada que no hagi estat exposada a la inundació. Si no es disposa d'aigua embotellada, és millor sempre bullir l'aigua del grifó abans de fer-la servir.

Els responsables de Seguretat Alimentària recorden que els símptomes d'intoxicació alimentària són vòmits, diarrea i malestar general, que poden tenir un període d'aparició de 20 minuts a uns dies.

[Font: Conselleria de Salut. Direcció General de Salut Pública i Participació. 19/12/2016]

[Foto: Infosalut]