Categoria: Seguretat alimentària

Debat sobre l'assessorament als pacients sobre noves tendències alimentàries i dietes alternatives

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Col·legi Oficial d'Infermeria de les Illes Balears (COIBA) ha organitzat una sessió-debat sobre els nous tipus d'alimentació i dietes alternatives, amb l'objectiu de dissipar dubtes i que les infermeres puguin assessorar millor als seus pacients davant les noves tendències alimentàries tan de moda en els últims anys.

Tant a les consultes d'Atenció Primària com en altres serveis, les infermeres assessoren als usuaris sobre la seva alimentació.

Sonia Martínez, infermera, Màster en Nutrició Humana i Qualitat dels Aliments, ISAK nivell II i professora a la Facultat d'Infermeria i Fisioteràpia de la Universitat de les Illes Balears, ha explicat, entre altres coses, que "el més important és seguir una dieta planificada, variada i equilibrada que cobreixi les necessitats energètiques en cadascuna de les etapes de la vida".

També ha explicat que l'alimentació és un dels aspectes bàsics del desenvolupament humà. "A través d'ella el cos absorbeix els nutrients necessaris per a la supervivència, per la qual cosa la dieta, a més de complir els requisits abans esmentats, ha de ser adequada, segura, accessible, sostenible i sensorialment satisfactòria".

Un dels aspectes fonamentals és que aquesta alimentació ha de ser saludable. Els diferents organismes, com ara  l'Organització Mundial de la Salut (OMS), l'Associació Espanyola de Dietistes-Nutricionistes, estableixen paràmetres comuns. L'OMS proposa 12 punts per aconseguir que aquesta alimentació sigui saludable, entre els quals destaca: prioritzar el consum d'aliments d'origen vegetal, hortalisses i fruites principalment, prendre diverses vegades al dia pa, cereals, pasta o arròs integral i llegums, reemplaçar el consum de carns grasses i derivats càrnics per altres fonts proteiques, així com eliminar els aliments superflus.

Un altre punt important per aconseguir una alimentació saludable és saber interpretar l'etiquetatge dels aliments que consumim.

[Font: Col·legi Oficial d'Infermeria de les Illes Balears]

[Foto: COIBA]