Categoria: Seguretat alimentària

Salut Pública presenta la campanya: Manipules aliments, sigues conscient, renta't les mans

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Seguretat Alimentària, adscrit a la Direcció General de Salut Pública i Participació de la Conselleria de Salut, va presentar el  5 de maig, coincidint amb el Dia Mundial de la Higiene de Mans, la campanya "Manipules aliments; sigues conscient, renta't les mans", dirigida als manipuladors d'aliments dels establiments d'alimentació de les Illes Balears.

L'objectiu de la campanya és conscienciar els manipuladors sobre la necessitat i la importància de rentar-se les mans abans de començar a treballar amb els aliments. En aquest sentit, s'ha creat una campanya informativa per recordar com s'han de rentar correctament les mans, que es difondrà a través d'11.000 cartells i 15.000 fullets en 6 idiomes: anglès, francès, àrab, xinès, castellà i català, a més d'un vídeo explicatiu al canal de Youtube que es compartirà en les xarxes socials de la Conselleria de Salut.

Salut Pública n'ha informat les patronals CAEB i PIMEM i els ha proporcionat pòsters perquè els distribueixin entre els seus associats. D'altra banda, els tècnics de seguretat alimentària lliuraran fullets en les visites de control oficial.

És responsabilitat de l'operador de l'empresa alimentària facilita als manipuladors d'aliments la formació i les condicions adequades per al rentat correcte de mans.

A les Illes Balears, el Servei d'Epidemiologia va comunicar durant l'any 2016 un total de 21 brots alimentaris, 17 dels quals corresponien a Mallorca, 1 a Menorca i 3 a les Pitiüses.

Per incidència, cinc es van produir en bars i cafeteries, deu en restaurants, un en un hotel, tres en pastisseries, un per un producte adquirit en un hipermercat i un altre d'adquirit en un mercat ambulant.

Durant l'any 2016 el Servei de Seguretat Alimentària va reportar en restauració col·lectiva, carnisseries, forns i pastisseries, i altres establiments minoristes un total de 203 casos d'incompliments greus en matèria d'higiene dels aliments, i 150 de falta de formació als manipuladors d'aliments; xifres que representen el 57 % de les causes d'incompliments operacionals greus, és a dir, relacionats amb la higiene i la deficient formació dels manipuladors dels aliments.

Saber la incidència real de les toxiinfeccions alimentàries és molt complicat perquè els casos no greus sovint es resolen sense anar al metge. No obstant això, el Centre per al Control i Prevenció de Malalties dels Estats Units (CDC) estima que una de cada sis persones emmalalteix una vegada a l'any per una malaltia de transmissió alimentària.

Rentat de mans

Per rentar-se les mans correctament s'han de seguir les passes següents:

  • Primer banyar-se les mans amb aigua calenta; seguidament fregar-se les mans amb sabó enmig dels dits, els palmells i els canells durant 10-15 segons, i després aclarir-les amb aigua abundant i assecar-les, preferentment, amb paper.
  • És necessari rentar-se les mans abans de començar a manipular els aliments, després de tocar aliments crus, en haver tocat doblers, animals, fems, fumar, esternudar, mocar-se o anar al bany.

Els manipuladors d'aliments han de tenir en compte que encara que utilitzin guants s'han de rentar les mans. L'ús de guants atorga una falsa sensació de tenir les mans netes a causa de la falta de contacte directe amb els materials. Els hàbits de neteja de mans han de ser els mateixos si es fa feina amb guants o sense.

Les malalties de transmissió alimentària són causades per la contaminació microbiològica dels aliments; per tant, la manipulació adequada dels aliments és clau per evitar les contaminacions creuades.

[Font: Conselleria de Salut. Direcció General de Salut Pública i Participació. 05/05/2017]

[Foto: Hospital Son Llàtzer]

Notícies relacionades a Infosalut
*10/05/2017 - L'Hospital de Manacor ha celebrat el Dia Mundial de la Higiene de Mans.

Què en diu la premsa
*06/05/2017 Diario de Mallorca - Manos limpias, virus fuera.
*05/05/2017 noudiari.es - El Área de Salud de ibiza y Formentera celebra el Día Mundial del lavado de manos.