Categoria: Ajudes

L'ISCIII publica una nova edició de la convocatòria «Investigació i Innovació Responsable (RRI) en salut 2024»

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La convocatòria té com a objectiu reconèixer, donar suport i fomentar la feina que duen a terme els Instituts d'Investigació Sanitària (IIS) acreditats per a integrar en la seva activitat els principis d'RRI.

Aquesta nova convocatòria continua el camí marcat per les dues anteriors edicions, celebrades el 2020 i el 2022, en les quals varen ser premiats projectes de diferents IIS.

La Investigació i Innovació Responsable (RRI, de les sigles en anglès Responsible Research and Innovation) és un concepte que promou la participació activa de la societat en la ciència i la innovació des de les fases inicials dels projectes, amb l'objectiu que els futurs resultats estiguin el més a prop possible dels valors de la societat. És també un terme ampli que aglutina diversos aspectes de la relació entre la recerca i la innovació i la societat: participació ciutadana, accés obert, igualtat de gènere, educació científica, ètica i governança. 

L'ISCIII, en línia amb els programes marc de la Unió Europea i amb la feina del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, està compromès amb la implantació d'una recerca i innovació responsables, orientades a una transformació social amb nivells de salut i qualitat de vida més elevats, basats en el coneixement.

La visió de l'ISCIII és incorporar els principis d'RRI en les organitzacions d'execució i finançament de la investigació, en les seves polítiques, pràctiques i processos d'organització i foment de la recerca i innovació. La convocatòria d'RRI en salut vol reconèixer la feina dels IIS acreditats en aquestes sis àrees de la RRI.

Els IIS són centres multidisciplinaris de recerca biomèdica i sanitària amb orientació a la transferència efectiva, nucleats en centres públics del Sistema Nacional de Salut, als quals s'associen universitats, altres organismes d'investigació i empreses, l'objectiu dels quals és generar i implementar coneixement per donar resposta a les necessitats de salut dels ciutadans i promoure el desenvolupament econòmic i social. Actualment, ja són 35 els acreditats per l'ISCIII, situats en tretze comunitats autònomes, que ja disposen de més de 28.000 investigadors adscrits.

En línia amb aquesta convocatòria, i entre les diverses activitats que l'ISCIII organitza en el marc de la RRI, està previst que pròximament es publiqui la primera edició de la convocatòria intramural d'investigació i innovació responsable de l'ISCIII, que tendrà com a objectiu reconèixer, promoure i donar suport a la feina que fa el personal tècnic de gestió i investigador en l'ISCIII per a incorporar en la seva activitat i projectes els principis d'RRI en matèria de salut.

Bases de la convocatòria

Consulta en aquest enllaç les bases de la convocatòria i una guia d'instruccions per a la presentació de sol·licituds.

En la present convocatòria d'RRI en Salut dirigida als IIS, se seleccionaran com a premiades un total de tres propostes mitjançant una comissió d'avaluació independent. Totes les accions admeses, especialment les premiades, tendran una àmplia difusió per part de l'ISCIII

Cada IIS podrà presentar un màxim de tres sol·licituds en la convocatòria, que estarà oberta a tots els IIS acreditats i al seu personal adscrit (IIS en conjunt, àrea o grups de recerca, grups multidisciplinaris, interdepartamentals...) en relació amb l'acció en RRI presentada.

Documentació

Totes les propostes hauran d'incloure els següents documents:

  • Memòria del projecte
  • Vídeo descriptiu que resumeixi l'activitat realitzada en el projecte
  • Declaració de consentiment informat, cessió dels drets de propietat intel·lectual i acceptació dels termes i condicions del concurs

Terminis de presentació de candidatures

El termini per a la recepció de propostes a la convocatòria d'RRI en Salut per a IIS, que es faran efectives mitjançant l'Aplicatiu Says, conclourà el dia 9 d'abril de 2024. Les dates del termini de sol·licitud de la convocatòria intramural RRI-ISCIII es coneixeran pròximament, amb data idèntica de tancament per a l'enviament de propostes. 

Criteris de valoració

En ambdues convocatòries, els criteris que es valoraran per a la concessió dels premis seran l'excel·lència, implementació i impacte de cada una de les accions presentades. Els interessats tenen a la seva disposició, per a qualsevol dubte, un correu electrònic  (Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.) i aquest document de preguntes freqüents (FAQ).​

[Font: ISCIII. 20/02/2024

[Foto: ISCIII]