Categoria: Premis

El CSIC convoca la primera edició dels Premis CSIC de Divulgació Científica i Ciència Ciutadana

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Es tracta d'una acció estratègica del CSIC per a fomentar la posada en marxa i la difusió de projectes que posin a l'abast d'un públic curiós i no especialitzat els avenços científics i tecnològics en les diferents àrees del coneixement.

Les activitats de divulgació científica i ciència ciutadana són vitals per enfortir els lligams de la societat amb totes les àrees de la ciència mitjançant fórmules de comunicació que ajudin a superar les barreres del coneixement expert.

Durant els darrers anys, aquestes activitats s'han integrat de forma activa en la pràctica científica, i institucions com el CSIC han inclòs entre els seus objectius fonamentals, la comunicació social de la ciència. Amb aquesta finalitat, es convoca la primera edició dels Premis CSIC de Divulgació Científica i Ciència Ciutadana.

Els objectius d'aquests premis són:

  • Motivar el personal investigador i tècnic del CSIC perquè organitzi activitats de cultura científica i ciència ciutadana i participi en elles.
  • Incentivar la divulgació de la recerca que es du a terme en el CSIC i fomentar el seu reconeixement en les carreres professionals.
  • Reconèixer la tasca divulgativa de qualitat que es realitza a la institució: innovadora, creativa i amb impacte en la societat.
  • Contribuir al fet que la societat s'impliqui en l'activitat científica, adquireixi una major cultura científica i prengui decisions informades en desenvolupar la consciència crítica.
  • Fomentar l'interès per la ciència i estimular vocacions científiques.

Modalitats 

  • Projecte de divulgació

Iniciatives dirigides a acostar el coneixement científic a un públic no especialitzat mitjançant qualsevol format o canal. En aquest sentit, podran presentar-se a aquesta modalitat, entre altres projectes, programes de ràdio o televisió, blogs, publicacions periòdiques, cicles de cine, etc., però els continguts singulars d'aquests projectes (programes concrets, llibres, articles, vídeos o pel·lícules) s'hauran d'incloure en la modalitat "Obra unitària". Si, per exemple, la iniciativa de divulgació fos una sèrie documental amb diferents capítols, només es podrà concòrrer a una modalitat, sigui amb tota la sèrie (a "Projecte de divulgació"), sigui amb un capítol singular (a "Obra unitària").

  • Projecte de ciència ciutadana

Projectes en què ciutadans i ciutadanes (que puguin o no tenir coneixements o habilitats prèvies) participen en qualsevol de les fases d'una investigació (per exemple, planejament, recollida de dades, presa de decisions, difusió de resultats, etc.) dirigida a generar nou coneixement científic (coneixement que pot destinar-se també a la resolució de problemes locals o socials concrets).

  • Obra unitària

Obra de divulgació científica escrita, audiovisual o sonora, com un post o un article de divulgació, un documental, un programa de televisió o de ràdio, un pòdcast, un llibre, un còmic, etc.

Premis

Els projectes de divulgació i ciència ciutadana guanyadores rebran un premi de 2.500 euros cada una. A la categoria d'Obra unitària, es concedirà un premi de 1.500 euros. En casos excepcionals i molt fonamentats, es contemplarà la concessió de qualque accèssit amb una dotació de 1.500 i 1.000 euros, respectivament.

Termini de presentació de propostes 

El termini de presentació de propostes finalitza el dia 30 de novembre de 2022.

Participants

Poden concursar en aquesta convocatòria els projectes i iniciatives que s'hagin duit a terme, totalment o parcial, entre el dia 1 de gener de 2021 i el 31 de juliol de 2022. Poden ser projectes i iniciatives que hagin començat abans d'aquesta data o encara es trobin en vigor en el moment de la publicació d'aquesta convocatòria, però alguna de les seves fases d'execució ha d'haver transcorregut dins del període esmentat. Les obres presentades s'han d'haver publicat, emès o llançat entre l'1 de gener de 2021 i el 31 de juliol de 2022. 

Enllaços d'interès

Consulta tota la informació en les bases completes.

Accedeix aquí a la Fitxa de participació.

[Font: CSIC. 05/10/2022]

[Foto: Instituto de Salud Carlos III]