Categoria: Premis

Palmaesports, Fundació Amazònia i Dentistes sobre Rodes guanyen els Ajuts a la Cooperació del COMIB

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Col·legi Oficial de Metges de les Illes Balears (COMIB) va lliurar els seus ajuts a la cooperació en l’àmbit sanitari.

L’ajuda corresponent als projectes de cooperació autonòmica, patrocinada per la Fundació La Caixa, a la seva III edició, va recaure a l’Associació Palmaesports, mentre que l’ajuda a l’àmbit internacional, que té el suport de Medicorasse, a la seva XIX edició va ser per a la Fundació Amazònia. A més, atès l’alt nivell i la igualtat entre les candidatures proposades, el jurat va decidir premiar també l’ONG Dentistas Sobre Ruedas.

La jornada va comptar amb la presència de la Fundació per a la Cooperació Internacional de l’Organització Mèdica Col·legial (FCOMCI), entitat que es dedica a aconsellar metges cooperants.

La FCOMCI habilita el metge i aporta un paquet de seguretat gratuït amb una assegurança d’assistència mèdica, una assegurança de responsabilitat civil i atenció psicològica si el professional ho necessita. A més, la FCOMCI realitza formació per als metges cooperants i un curs de gestió per a gestors hospitalaris de països empobrits, en col·laboració amb el Ministeri de Sanitat.

L’Associació Palmaesports va rebre la III Ajuda a la cooperació autonòmica

L’Associació Palmaesports va sorgir de la necessitat de garantir la pràctica esportiva als més desafavorits de la societat de Palma. La finalitat d'aquest projecte socioeducatiu és treballar pel benestar de les persones amb edats compreses entre 5 i 17 anys en situació de vulnerabilitat, facilitant la inclusió social i promoció de la salut, fent d'aquesta eina un eficaç element per a l'educació en hàbits saludables, com la bona alimentació i el desenvolupament integral. El 2022 hi han participat 518 famílies.

El treball psicològic en l’àmbit de l’esport està enfocat a la formació integral dels infants i joves, per aconseguir millors resultats en el seu desenvolupament, emfatitzant en la promoció de la salut, tant física com mental i la relació directa amb la pràctica esportiva. Per aconseguir aquest objectiu, reforcen la implicació de l'equip tècnic i de les famílies, proporcionant informació útil i orientació pràctica a famílies, necessària per exercir amb seguretat aquesta funció.

Es tracta d’una iniciativa planificada i executada, valorant la qualitat i l’eficàcia en benefici de la salut. Transmeten conductes i hàbits curosos amb el medi ambient i afavoreixen la multiculturalitat social, cultural i econòmica, facilitant la integració social i el dret a la pràctica esportiva.

La Fundació Amazònia aconsegueix la XIX Ajuda a la Cooperació Internacional

La Fundació va iniciar el seu camí a l’Amazònia Brasilera el 1994, desenvolupant projectes de salut, nutrició, prevenció de malalties, escolarització, formació laboral, etc., culminant els seus èxits amb la construcció i equipament d’un Centre de Salut i un Hospital a Novo Aripuanã, Departament assentat a la conca del riu Madeira, a l’Estat d’Amazones (Brasil).

En una segona fase, la Fundació participà en primera línia en la recuperació dels desastres ocasionats a Centreamèrica per l’Huracà Mitch entre la seva població infantil. Ahuachapán, a El Salvador, va ser el seu objectiu prioritari.

Des del 2004 i ja com a Fundació, desenvolupa la seva activitat al Departament de Chuquisaca, a Bolívia, afavorint projectes de Cooperació al Desenvolupament de la infància i adolescència, treballant en xarxa amb els actors locals, socials i governamentals.

Treballa per la infància i l’adolescència més vulnerable de Sucre (Bolívia) promovent principis, valors de vida i l’exercici dels drets humans a través de la implementació de projectes autosostenibles de desenvolupament integral, potenciant les seves capacitats, actituds, aptituds, competències i talents, empoderant-los del seu pla de vida.

La Fundació Amazonia pretén ser un referent en el treball amb estratègies innovadores lluitant contra les situacions de pobresa i marginalitat entre la infància, l’adolescència i les seves famílies, promovent l’exercici dels drets humans, principis i valors per a la seva plena expressió, desenvolupament, protecció i participació.

Dentistas Sobre Ruedas, premi especial del jurat

Dentistas Sobre Ruedas (DSR) és una Fundació sense ànim de lucre formada per dentistes, professionals de la salut i voluntaris de diferents sectors, amb la principal finalitat d'organitzar i coordinar projectes que contribueixin a millorar la salut en general i la bucodental en particular d'aquelles persones que no disposen dels recursos suficients per accedir a uns serveis sanitaris dignes.

Dentistas Sobre Ruedas neix el 2005 de la mà dels odontòlegs Christian Martín Vargas Álvaro i Alfonso Jaume Campomar. Tot just en acabar la seva formació, decideixen emprendre el seu primer projecte de cooperació al desenvolupament i treballar en llocs del planeta exempts de serveis odontològics.

Després de diversos projectes a Mauritània i al Senegal – anys 2007, 2008 i 2009- i davant del notable increment d’activitat, l’ONG decideix dividir-se en dues delegacions, la de les Balears -amb seu a Palma- i la de Barcelona.

DSR porta treballant al continent africà des de l’any 2007. Actualment, centra la seva activitat a Missirah, un petit llogaret situat al sud del Senegal on des del 2012 desenvolupa el Projecte Adama de promoció de la salut.

Anualment, voluntaris de diferents àmbits es desplacen fins a Missirah per oferir diferents serveis, especialment en matèria de salut i educació. Conscients de la realitat que es viu al Senegal, any rere any amplien els horitzons del programa integrant a l’equip de cooperants professionals d’altres disciplines tant sanitàries com no sanitàries: medicina general, educació i sensibilització, pròtesis dentals, òptica, tractament de residus, etc.

[Font: COMIB. 06/10/2022

[Foto: COMIB]