Categoria: Premis

Premi Dijous Bo al Programa de Detecció Precoç del Càncer de Còlon i Recte de les Illes Balears

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Programa de Detecció Precoç del Càncer de Còlon i Recte de les Illes Balears ha estat guardonat amb el premi Dijous Bo, que atorga l'Ajuntament d'Inca.

El càncer colorrectal representa el tipus de càncer més freqüent en els països occidentals, a les Illes Balears es diagnostiquen 800 nous casos cada any.

És la segona causa de càncer en dones després del càncer de mama i la segona en homes després de càncer de pulmó.

Des de l'Hospital Comarcal d'Inca s'ha fet una tasca continuada des de l'any 2013 per impulsar el desenvolupament del programa de Cribratge de càncer de còlon. Es tracta d'una tasca de gran impacte en la població, amb un treball multidisciplinari que implica els metges d'atenció primària, farmàcies, laboratoris d'anàlisis clíniques, la Direcció General de Salut i Consum i els serveis d'Aparell Digestiu.

El programa de cribratge es va iniciar en forma de projecte pilot entre els anys 2013 i 2014, a l'àrea de salut de Muro. Des del gener del 2016 es desenvolupa de forma bianual implicant tota la població de l'àrea d'influència de l'Hospital Comarcal d'Inca. Al desembre de l'any 2018 s'hauran completat dues rondes completes del programa, la qual cosa representa quatre anys de treball continuat sense interferència de l'activitat assistencial convencional.

Els beneficis en el moment actual són enormes, amb més de 60 casos de càncer colorrectal diagnosticats en aquests 4 anys (totes elles persones d'entre 50 i 69 anys, asimptomàtiques i sense antecedents familiars ni personals de càncer de còlon). A més, són casos diagnosticats de forma precoç, la qual cosa implica una excel·lent pronòstic dels pacients a llarg termini.

La implantació dels programes de cribratge implica una disminució en la incidència i la mortalitat per càncer de còlon, al voltant d'un 30 % als 10 anys de l'establiment dels programes.

Així mateix, dur a terme aquest programa ha permès el desenvolupament de diferents projectes d'investigació a l'Hospital Comarcal d'Inca, que suposen també un gran impuls a la millora de l'assistència dels pacients a mig i llarg termini.

El premi Dijous Bo és una forma simbòlica de retre un homenatge a tots aquells que han fet possible aquesta excepcional tasca, amb un gran impacte sobre el tipus de càncer més freqüent en la nostra població. Es tracta d'un treball en equip i multidisciplinari, que ara es veu reconegut amb aquest premi, dedicat a totes les persones implicades.

El lliurament dels premis Dijous Bo 2018 se celebrarà el pròxim 13 de novembre a la sala d'actes del Casal de Cultura d'Inca.

[Font: Hospital Comarcal d'Inca. 26/10/2018]

[Foto: Infosalut]

Què en diu la premsa
*26/10/2018 diariodemallorca.es - El pleno acuerda conceder el premio Dijous Bo a ocho personas de la ciudad.

Notícies relacionades a Infosalut
*20/07/2018 - La UIB i l'Hospital Comarcal d'Inca recapten fons per finançar una recerca sobre el càncer de còlon.
*21/03/2018 - L'Hospital Comarcal d'Inca diagnostica 45 nous casos de càncer de còlon gràcies al programa de cribratge.
*12/03/2018 - Jornada divulgativa sobre el Programa de Detecció Precoç del Càncer de Còlon i Recte a l'Hospital d'Inca.