Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia

OSMIB: 477 intervencions d’atenció psicològica entre els treballadors de l’IB-Salut

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L’Oficina de Salut Mental de les Illes Balears (OSMIB) ha duit a terme 477 intervencions d’atenció psicològica entre els treballadors de l'IB-Salut durant la pandèmia COVID-19,  entre els mesos de març a juny de 2020, relacionades amb el confinament, l'ansietat, l’estrès, etc.

Aquesta és una de les iniciatives que ha posat en marxa l’Oficina de Salut Mental de les Illes Balears (OSMIB), durant la pandèmia de COVID-19, segons el balanç que es va efectuar el passat dia 10, amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental que es va commemorar el 10 d'octubre, amb el lema «Salut mental i benestar, una prioritat global».

En aquests mesos de pandèmia provocada per la COVID-19, l’Oficina de Salut Mental de les Illes Balears ha desenvolupat un pla especial de salut mental no només dirigit als professionals, sinó també a la població en general.

En aquest sentit, s’ha creat CoorEducaSalutMental, servei de coordinació entre Salut Mental, Atenció Primària i la Conselleria d’Educació, Universitat i Recerca, que ofereix pautes i supervisa els casos complexos de salut mental i tots els relacionats amb la conducta suïcida que es puguin trobar entre la població escolaritzada.

Els centres docents poden sol·licitar aquest servei, que està integrat per una infermera especialista en salut mental i dos tècnics del Servei d'Atenció a la Diversitat de la Conselleria d’Educació.

Una altra de les línies de treball establertes en aquesta pandèmia és l’atenció directa a persones no vinculades al sistema de salut mental i que es troben en situació d’exclusió social. Els professionals es desplacen per diagnosticar i tractar les persones afectades de la manera més adequada.

També la Universitat dels Illes Balears ha cedit a l'IB-Salut un programa de tractament en línia per a trastorns lleus d’ansietat i depressió. El pacient el pot fer des de ca seva, sempre amb la supervisió del professional sanitari. Aquest mètode innovador es pot receptar des de les unitats de salut mental i també per part dels professionals d’atenció primària.

L’Observatori del Suïcidi, juntament amb institucions, entitats i el suport del Govern de les Illes Balears, elabora el pla de prevenció, actuació i maneig de la conducta suïcida a les Illes Balears. En aquest sentit, des de l’1 d'octubre s’ha activat el Servei d’Atenció i Prevenció del Suïcidi (APS) de l’Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera, amb el treball d’una psicòloga.

Quant a la contractació de professionals, el Servei ha contractat nou professionals de salut mental (psiquiatria, psicologia i infermeria) que han acabat la seva formació com a especialistes enguany.

Finalment, l’OSMIB ha elaborat missatges d’ajuda a la població a través dels mitjans de comunicació i les xarxes socials. Així, ha explicat com afrontar el confinament, el trastorn del somni, l’angoixa, la depressió, la incertesa o el possible maltractament en la infància i l’adolescència, etc.

Activitats programades per commemorar el Dia de la Salut Mental

A Mallorca, Menorca i Eivissa es van dur a terme diverses activitats (tallers, campanya en xarxes socials, exposicions, etc), que tenien com a finalitat la lluita contra l’estigma i els prejudicis associats als trastorns de salut mental. En aquest enllaç podeu consultar les activitats efectuades.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 09/10/2020]

[Foto: Infosalut / CC BY-NC-SA 4.0]

Què en diu la premsa
*09/10/2020 noticiasmallorca.es - 477 intervenciones de atención psicológica entre los trabajadores del Servicio de Salud durante la pandemia.
*09/10/2020 mallorcadiario.com - Salud Mental ha atendido a 477 sanitarios por teléfono de marzo junio.

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19