Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia

COVID-19: S'intervé la residència ‘DomusVi Can Carbonell’ per frenar els contagis

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Conselleria de Salut i Consum, d’acord amb l’Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS), ha ordenat la intervenció de la residència privada “Domusvi Can Carbonell” d’atenció a gent gran per tal de frenar els contagis de COVID-19 i garantir l’atenció adequada als usuaris.

Això després que s’hagi detectat un brot en aquestes instal·lacions que afecta a 17 dels 117 residents, així com 5 dels 110 treballadors que fan feina a la residència. Els 17 usuaris han estat hospitalitzats.

Com a part de les tasques de vigilància permanent i coordinada que el Govern i el Consell de Mallorca fan de l’evolució de la pandèmia de COVID-19 a les residències de les Illes Balears, el dia 1 de novembre es va dur a terme un cribratge del conjunt de residents i del personal del centre, i d’aquestes proves es varen localitzar 11 usuaris positius i 2 treballadors. Des de llavors fins ara altres 6 usuaris i 3 treballadors més han positivitzat, donant pel moment un balanç de 22 casos confirmants en total. Com a conseqüència, a més, hi ha 47 usuaris aïllats per contacte estret i 7 treballadors.

Atesa aquesta situació, la residència necessita suport per poder implementar el pla de contingències amb seguretat: sectorització de manera adequada del centre, processos d’aïllament adequats segons els resultats de les proves (zona de positius, zona de contactes estrets, zona de contactes estrets amb símptomes) per atendre els residents amb covid-19 així com a la resta amb totes les mesures recomanades.

Ahir, doncs, la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, ha ordenat durant 20 dies, el control de la gestió sanitària assistencial en relació amb tots els processos relacionats amb la COVID-19 d’aquest centre de caràcter residencial.

Així mateix, s’ha designat una coordinadora sanitària, les funcions de la qual són controlar, coordinar i dirigir l’activitat assistencial sanitària del centre, dirigint l’equip de personal de la residència i, si s’escau, el que hi assigni el Servei de Salut de les Illes Balears.

A partir d’ara, el personal, l’equip directiu i la titularitat d’aquest centre, així com els mateixos residents, es regiran per les instruccions, ordres i disposicions de la coordinadora.

Des del principi de la pandèmia, l’equip de coordinació sociosanitària format per directius dels consells insulars de Menorca, Eivissa i Formentera, de l’IMAS i de les conselleries de Serveis Socials i Esports i de Salut i Consum fan un seguiment diari de la situació en els centres, que han de disposar d’un pla de contingència i complir-lo.

Cal recordar que ara el Govern ha intervingut fins ara 6 residències per gent gran des de l’inici de la pandèmia (Bell Entorn i Sèniors Inca durant segona onada, i Oasis i DomusVi Palma a la primera, totes a Mallorca. I des de fa una setmana Reina Sofia, a Eivissa). També es va prendre el control sanitari de la Nova Residència del Patronat Joan XXIII d’Inca per a persones amb discapacitat intel·lectual

Actualment, a les residències per a persones majors de les Balears hi ha 78 usuaris amb contagi actiu, 56 dels quals hospitalitzats, així com 59 professionals contagiats

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 06/11/2020]

[Foto: Infosalut / Dones passejant pel carrer / CC BY-NC-SA 4.0]

Què en diu la premsa
*07/11/2020 noticiasmallorca.es - Intervienen la residencia 'DomusVi Can Carbonell’ por contagio de 17 de los 117 residentes.
*07/11/2020 elmundo.es - Intervenida por un brote la residencia de Marratxi.
*06/11/2020 ultimahora.es - El Govern interviene la residencia de Marratxí DomusVi Can Carbonell.

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19