Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia

El Govern estableix controls sanitaris segurs als ports i aeroports de Balears

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Es reforcen els controls sanitaris als ports i aeroports de les Illes Balears. D’aquesta manera, a partir del 20 de desembre, s’exigirà un control sanitari a tots els viatgers que arribin a la comunitat autònoma des d’altres regions del país amb una incidència acumulada superior a 150 casos de COVID-19 per cada 100.000 habitants.

D’aquesta manera s’aplicaran els mateixos criteris per a turistes nacionals i internacionals i adaptar-los per als residents o viatgers amb motius justificats.

Des del passat 23 de novembre, els turistes internacionals que visiten les Illes Balears han de presentar una PCR o TMA negativa feta en les 72 hores prèvies a la seva arribada. Ara, els turistes procedents d’altres indrets de l’Estat també l’hauran de presentar, exposant-se a una multa de fins a 3.000 € en cas de no presentar-la, així com a haver-se de fer una prova en arribar.

Segons ha explicat la presidenta del Govern Balear, Francina Armengol, la normativa, que s’articula mitjançant un decret de la presidenta i una resolució de la consellera de Salut i Consum, distingeix entre tres grups de passatgers: turistes, visitants que arriben a les Illes per un motiu justificat i residents.

Passatgers turistes

La prova no s’exigirà als turistes provinents de comunitats autònomes que tinguin una incidència acumulada del virus inferior a 150 casos per 100.000 habitants. Per determinar quines són aquestes comunitats autònomes es prendran com a referència les dades oficials que publica periòdicament el Ministeri de Sanitat.

Passatgers amb motius justificats

Pel que fa als passatgers que arriben amb un motiu justificat de comunitats autònomes que tinguin una incidència acumulada del virus superior a 150 casos per 100.000 habitants, no només hauran de signar una declaració responsable com la resta de viatgers, sinó que s’haurà de i justificar el desplaçament. A aquest grup se’ls exigirà una prova d’antígens en arribar a l’aeroport o al port o s’hauran de sotmetre a una quarantena de 10 dies.

Passatgers residents

En el cas de residents que provenguin de comunitats autònomes que tinguin una incidència acumulada del virus superiorr a 150 casos per 100.000 habitants, se’ls oferiran tres opcions: fer-se una PCR en origen en les 72 hores anteriors a la seva arribada de manera gratuïta, que assumirà el Govern, en algun dels centres concertats del Servei de Salut de les Illes Balears (67 repartits en 17 comunitats autònomes); fer-se la prova en arribar o si ho decideixen les autoritats sanitàries, una PCR al centre de salut; o fer una quarantena de 10 dies a casa seva.

Excepcions

Tot i que provenguin de comunitats autònomes que tinguin una incidència acumulada del virus superior a 150 casos per 100.000 habitants no s’hauran de fer la prova els residents que hagin sortit de les Illes Balears 72 hores abans de la seva tornada, els nins menors de sis anys, etc.

Terminis

El Govern asumirá aquests controls. Es realitzaran mentre duri la vigència de l’Estat d’Alarma, almenys fins al 9 de maig.

[Font: Presidència de Govern. 11/12/2020]

[Foto: Infosalut / Passatgeres a l'aeroport / CC BY-NC-SA 4.0]

Notícies relacionades

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19