Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia

Primeres persones vacunadas a la Residència Oms-Sant Miquel davant la COVID-19

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Una usuària i una professional de la Residència Oms-Sant Miquel, van ser les primeres persones vacunades davant la COVID-19 a les Illes Balears, el passat dia 27 d’abril.

Al voltant de les 17.00 hores, Avelina Serrano, de 94 anys i usuària d’aquesta residència, va rebre el dia 27, la primera dosi de la vacuna i, moments després, va ser vacunada Maru Cutillas, coordinadora d’infermeria. D’aquesta manera comença tot un procés per vacunar la població de l’arxipèlag que serà progressiu, per etapes, i que s’allargarà fins passat l’estiu.

El dia 27, el Servei de Salut de les Illes Balears va rebre les vacunes i, professionals d’Atenció Primària es van desplaçar a la Residència Oms-Sant Miquel on es va preparar un dispositiu per dur a terme la vacunació dels usuaris. En total, han estat vacunats 55 residents i 79 treballadors del centre.

Juntament amb la injecció, cada persona va rebre un justificant de vacunació en el qual constarà la dosi i la data d’aquesta primera dosi; el lot i la data de la segona dosi, i una referència al portal notificaRAM per declarar possibles efectes adversos. Ara està previst que els equips de vacunació d’Atenció Primària es tornin a desplaçar al centre almanco en dues ocasions per a vacunar tant a usuaris com a professionals.

L’ordre de vacunació de les residències es basarà principalment en l’absència d’un brot actiu i en l’historial de brots i es començarà, preferiblement, per aquelles on hagin passat la malaltia un nombre menor de persones i, per tant, hi hagi manco persones amb anticossos. Es calcula que en dues setmanes aproximadament podria finalitzar la primera volta de vacunació en les residències. En total, el col·lectiu d’usuaris i professionals de residències comprèn una població d’unes 12.000 persones.

A les illes arribaran les primeres 5.850 dosis. La companyia Pfizer subministrarà setmanalment el mateix nombre de dosis fins a arribar a les 73.123 vacunes en el primer trimestre de l’any.

Tot i la bona notícia, la Conselleria de Salut i Consum vol recalcar que la pandèmia no acaba amb l’arribada de la vacuna. S’ha començat per les residències, però encara passaran uns mesos fins tenir la població general protegida. A més, cal recordar que fins una setmana després de la segona dosi (que es posa 21 dies després de la primera) la persona no genera immunitat. Per això, tant en el cas de les residències com en el de la resta de la població, s’ha de mantenir especial cura i seguir les normes i recomanacions per evitar el contagi, com són l’ús de la mascareta, el distanciament social i evitar aglomeracions.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 27/12/2020]

[Foto: Conselleria de Salut i Consum]

Notícies relacionades

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19