Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia

Arrenca la vacunació contra la COVID-19 a les residències de Mallorca i Menorca

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Conselleria de Salut i Consum ha arrencat la campanya de vacunació contra la COVID-19 sense incidències a les illes de Mallorca i Menorca. A Eivissa l’inici s’ha retardat fins dilluns dia 4 de gener després que s’hagi detectat un positiu en el cribratge rutinari que s’ha fet els a Sa Residència, geriàtric on estava previst que comencés la campanya.

Així, per tant, s’ha iniciat la vacunació massiva a gairebé la meitat de les 57 residències per a gent gran que hi ha a les Illes Balears. En total està previst poder administrar al vaccí als usuaris i treballadors de 24 geriàtrics: 17 a Mallorca i 7 a Menorca. Està previst immunitzar als 1.068 usuaris de les 17 residències previstes a Mallorca que han donat el consentiment (el 88,4% del total de 1.207 usuaris) així com a la meitat dels 643 professionals que han donat el consentiment per a ser vacunats (el 62,6% dels 1.027 treballadors que hi ha en total en aquests centres). En aquest cas els treballadors es vacunen en dos torn, amb una diferència d’una setmana entre uns i altres, per evitar que els possibles efectes secundaris que poguessin patir afectin l’atenció als usuaris al geriàtric.

Concretament, les residències seleccionades a Mallorca han estat les de Bocambilia, Borenco, Cala Estància, Ciutat Jardí, Hermanitas de los Pobres, Llar d’Ancians, Llar de Majors de Calvià, Sèniors Picafort, Son Ametler, Son Francinaina, Cas Metge Rei, Cas Notari, Domusvi Costa de’n Blanes, Elite, Sant Domingo, Sèniors Manacor i Sèniors Montuïri.

A Menorca la campanya ha arrencat a la Residència de gent gran del Consell Insular de Menorca a Maó . Posteriorment, dotze equips d’infermeria han administrat la vacuna a un total de 276 residents (el 91% del total) i la meitat dels 243 treballadors (el 68%) de set de les vuit residències geriàtriques de l’illa que han firmat l’autorització: Ciutadella, Ferreries, Es Mercadal, Es Ramal d’Alaior, Sant Lluís, el centre sociosanitari de Santa Rita, a més de la residència de gent gran del Consell Insular a Maó. La vacunació als professionals d’aquests centres es completarà dilluns 4.

A Eivissa la vacunació contra la COVID-19 es reprendrà el proper dilluns 4 de gener, a causa dels festius i de la impossibilitat de citar per demà als professionals sanitaris que ja tenien previst ser vacunats dilluns que ve. Per tant, la campanya s’iniciarà finalment dia 4 a la residència de Sa Serra de Sant Antoni de Portmany i es continuarà amb la planificació establerta. Sa Serra compta amb 83 residents i 136 professionals sociosanitaris.

850 dosis per a tota la setmana

Va arribà a les Illes un primer enviament per part del Ministeri de Sanitat que ha constat de 5.850 dosis, de les quals 975 han anat a Menorca i 975 a Eivissa. La companyia Pfizer subministrarà setmanalment el mateix nombre de dosis fins a arribar a les 73.123 vacunes en el primer trimestre de l’any.

La vacunació contra la COVID-19 es va iniciar de manera simbòlica a la residència Oms - Sant Miquel de Palma, on es van vacunar 73 usuaris i 172 professionals.

El Servei de Salut ha format un total de 150 professionals d’atenció primària i del Servei de Prevenció i Riscs Laborals del Servei de Salut per dur a terme la vacunació a totes les illes. En total, dins el primer trimestre de l’any, s’espera vacunar 60.000 persones dels col·lectius més vulnerables o exposats. S’administraran dues dosis per persona amb un període de diferència de tres setmanes.

Es preveu que les primeres persones a vacunar-se siguin les més vulnerables, com ara els usuaris de les residències de gent gran i els professionals que hi fan feina. Després es vacunarà els sanitaris dels serveis d’atenció a pacients amb COVID-19.

En total, la vacunació d’usuaris i professionals de residències inclou una població d’aproximadament 12.000 persones. La resta de professionals sanitaris comprendrà aproximadament 20.000 persones més.

Cal recordar que el Servei de Salut ha invertit 229.022 € en l’adquisició de 15 ultracongeladors que permetran mantenir les vacunes a -86⁰C i que aniran destinats a hospitals i centres de salut: a Mallorca, 10; a Menorca, 2, i a Eivissa i Formentera, 3. A més, s’han comprat 15 congeladors de -20⁰C per un valor de 53.468 € i ja es disposa del material fungible per carregar i administrar un milió de dosis.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 30/12/2020]

[Foto: Conselleria de Salut i Consum]

Notícies relacionades

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19