Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia

COVID-19: S'intervé Sa Residència per frenar la propagació del virus

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Conselleria de Salut i Consum ha ordenat la intervenció del centre assistencial Sa Residència després que s’hagi detectat un brot que afecta 6 usuaris (un ja de curat) i 1 treballador, i que en les visites successives que l’equip del Servei de Salut ha fet al centre s’hagi constatat que és necessària la col·laboració amb els serveis públics per frenar així la propagació de la COVID-19.

Els casos s’han detectat després que des del dia 28 de desembre, i en cribratges successius, s’hagin registrat fins ara 6 contagis entre usuaris del centre -5 ara d’hospitalitzats i 1 de curat-, 78 residents aïllats, així com 1 treballador positiu.

Des del primer moment, professionals de la Subdirecció d’Atenció a la Cronicitat s’han desplaçat a la residència per avaluar la situació de les persones afectades i garantir una assistència adequada, i també per donar suport a la direcció en la implementació del pla de contingència i en la sectorització del centre, per posar en marxa circuits d’atenció i per dur a terme formació in situ als treballadors que hi fan feina, sobretot quant a l’ús d’equips de protecció individual, desenvolupament de nous circuits, delimitar zones netes i brutes, etc.

Així mateix, la Conselleria de Salut i Consum ha considerat oportú dictar una resolució per intervenir, durant 20 dies, el control de la gestió sanitària assistencial en relació amb tots els processos relacionats amb la COVID-19 del centre de serveis socials de caràcter residencial.

Igualment, s’ha designat un coordinador sanitari, les funcions del qual són controlar, coordinar i dirigir l’activitat assistencial sanitària del centre, com també de l’equip de personal de la residència i, si s’escau, el que hi assigni el Servei de Salut.

A partir d’ara, el personal, l’equip directiu i la titularitat d’aquest centre, així com els mateixos residents, es regiran per les instruccions, ordres i disposicions del coordinador en els processos relacionats amb la COVID-19.

Des del principi de la pandèmia, l’equip de coordinació sociosanitària —format per directius dels consells insulars de Menorca, Eivissa, Formentera, l’IMAS i les conselleries de Serveis Socials i Esports i de Salut i Consum— fa un seguiment diari de la situació en els centres, que han de disposar d’un pla de contingència i complir-lo.

Cal recordar que el Govern ha intervingut fins ara 14 residències per a gent gran des de l’inici de la pandèmia. Durant la segona onada han estat Bell Entorn, Sèniors Inca (dues vegades), DomusVi Can Carbonell, DomusVi Santanyí, la residència de l’Hospital de Llevant, la residència Reina Sofia, Es Ramal, Sant Lluís, Sèniors Pollença , DomusVi Alcúdia i Fontsana. Durant la primera onada varen ser Oasis i DomusVi Palma.

Així mateix, també s’han intervingut tres residències de persones amb discapacitat, totes tres durant la segona onada: Amadiba 325, Sa Nova Residència del Patronat Joan XXIII (Inca) i Vuit Vents (Aspace).

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 18/01/2021]

[Foto: Infosalut / Home gran passejant / CC BY-NC-SA 4.0]

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19