Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia

COVID-19: S'eleva a Formentera a nivell 4 d’alerta i es restringeixen les entrades i sortides a Eivissa

Tipografia
 • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
 • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Govern ha aprovat apujar Formentera, actualment tancada perimetralment, a nivell 4 d’alerta per la COVID-19 i ha decretat la restricció d’entrades i sortides de persones d’Eivissa atès l’empitjorament dels indicadors epidemiològics i la necessitat de frenar la propagació dels contagis.

El nivell 4 implica, entre d’altres mesures, avançar el toc de queda a les 22.00 hores. També suposa el tancament dels interiors de bars i restaurants, on es permet el servei de menjar a domicili fins les 00.00 hores i la recollida de menjar fins les 22.00 hores. Pel que fa a les terrasses de bars i restaurants, se'n podrà ocupar fins a un 75 per cent de la capacitat màxima i els divendres, dissabtes i vigílies de festius hauran de tancar com a màxim a les 18.00 hores. Per altra banda, l’activitat esportiva a l’aire lliure es permet en grups de màxim 6 persones, mentre que en nivell 3 el màxim eren 15 persones.

A més, mitjançant decret de la presidenta, s’estableix que únicament es permeten les reunions familiars i socials d’un màxim de sis persones, sempre que pertanyin, com a màxim, a dos nuclis de convivència, tant en espais públics com privats i tant a l'interior com a l'exterior, excepte que es tracti de persones convivents.

No estan incloses en la limitació prevista en aquest apartat les activitats laborals, les institucionals, les de transport i les dels centres docents que imparteixen ensenyaments a què fa referència l'article 3 de la Llei orgànica d'educació, incloent-hi l'ensenyament universitari, ni aquelles per a les quals s'estableixen mesures específiques en el nou Pla de Mesures Excepcionals de Prevenció, Contenció i Coordinació per Fer Front a la Crisi Sanitària Ocasionada per la COVID-19, com ara les activitats esportives o culturals.

Cal recordar que des del passat dissabte dia 16 les entrades i sortides de Formentera estan restringides fins dia 30 de gener.

Tancament perimetral de l'illa d'Eivissa

En el cas de l'illa d’Eivissa, la presidenta del Govern ha signat avui un decret que restringeix l’entrada i sortida de persones, amb les excepcions següents:

 • Assistència a centres, serveis i establiments sanitaris.
 • Compliment d'obligacions laborals, professionals o empresarials.
 • Assistència a centres docents i educatius, incloent-hi les escoletes d'educació infantil.
 • Retorn al lloc de residència habitual o familiar.
 • Assistència i cura de gent gran, persones menors, dependents, persones amb discapacitat o persones especialment vulnerables.
 • Desplaçaments a entitats financeres i d'assegurances.
 • Per dur a terme actuacions requerides o urgents davant dels òrgans públics, judicials o notarials.
 • Per fer renovacions de permisos i documentació oficial, així com altres tràmits administratius inajornables.
 • Per fer exàmens o proves oficials inajornables.
 • Per causa de força major o situació de necessitat.
 • Qualsevol altra activitat de naturalesa anàloga

Situació epidemiològica d'Eivissa i Formentera

Pel que fa a la situació epidemiològica d’Eivissa, aquesta ha empitjorat ràpidament les darreres setmanes. El 24 de desembre, la Incidència Acumulada a 14 dies era de 158,9 casos/100.000 habitants, però a partir de llavors va seguir un increment de tipus exponencial que la va situar, el 19 de gener, en una IA14 de 1.814,6, que és el màxim absolut assolit a una illa durant tot el període pandèmic fins aleshores. El problema no és menor si es té en compte que aquesta xifra es troba encara en fase d'increment amb un valor de reproducció instantani (Rt) de 1,4, força elevat pels nivells d’incidència, i l'índex de potencial creixement epidèmic (EPG) es situa en 2.531,9 punts.

Quant a Formentera, a dia 19 de gener la IA14 a era de 652,3 casos per 100.000 habitants, mentre que el valor de reproducció instantani (Rt) que havia aconseguit ser inferior a 1 des del 26 de desembre ha assolit un nivell de 3, la qual cosa indica que el nombre de casos que es produiran en els pròxims dies presentaran un creixement important. També l'índex de potencial creixement epidèmic (EPG) s’ha disparat en els últims dies de 186 punts el 8 de gener a 1.945 el dia 19. Pel que fa a la positivitat les proves diagnòstiques que es realitzen a Formentera, que estava situada en el 11'3 % el 30 de desembre, s’ha enfilat fins el 29,46 % i han assolit el màxim des de la primera onada, multiplicant gairebé per sis així els nivells aconsellats pel Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC).

[Fonts: Conselleria de Presidència, Cultura i Igualtat. 22/01/2021 - BOIB. Núm. 10. 23/01/2021

[Foto: NIH Image Gallery / Novel Coronavirus SARS-CoV-2 / Public Domain Mark 1.0]

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19