Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia

COVID-19: S'intervé la residència Sor Maria Rafela i la Residència de l’Hospital de Llevant

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Conselleria de Salut i Consum ha ordenat la intervenció de la residència de gent gran Sor Maria Rafela i la Residència de l’Hospital de Llevant.

S’han detectat dos brots que afecten 17 usuaris i 4 professionals positius i després que en les visites successives que l’equip del Servei de Salut ha fet als centres s’hagi constatat que les mesures que s’han adoptat no han aconseguit frenar la propagació de la COVID-19.

Pel que fa a la residència de gent gran Sor Maria Rafela, ubicada a Campos, el brot afecta 7 usuaris, tots hospitalitzats, i 2 treballadors. Els altres 15 usuaris romanen aïllats al centre. Cal recordar que aquesta residència va rebre la primera dosi de la vacuna el dia 5 de gener i el brot es va detectar dia 7, quan un treballador va donar positiu en un cribratge programat.

Quant a la Residència de l’hospital de llevant, té 10 usuaris positius, tots hospitalitzats i dos treballadors positius. Altres 41 residents romanen aïllats. Aquesta residència va rebre la vacuna dia 7 de gener i el brot es va detectar en un cribratge rutinari que es va fer el dia 17.

Professionals de la Subdirecció d’Atenció a la Cronicitat s’han desplaçat a les residències per avaluar la situació de les persones afectades i garantir una assistència adequada, i també per donar suport a la direcció en la implementació dels plans de contingència i en la sectorització dels centres, per posar en marxa circuits d’atenció i per dur a terme formació in situ als treballadors que hi fan feina, sobretot en el que fa referència a l’ús d’equips de protecció individual, desenvolupament de nous circuits, delimitar zones netes i brutes, etc.

Així mateix, la Conselleria de Salut i Consum ha considerat oportú dictar una resolució per intervenir, durant 20 dies, el control de la gestió sanitària assistencial en relació amb tots els processos relacionats amb la COVID-19 dels centres de serveis socials de caràcter residencial.

Igualment, s’ha designat un coordinador sanitari, les funcions del qual són controlar, coordinar i dirigir l’activitat assistencial sanitària dels dos centres, com també de l’equip de personal de les residències i, si s’escau, el que hi assigni el Servei de Salut de les Illes Balears.

A partir d’ara, el personal, els equips directius i la titularitat d’aquests centres, així com els mateixos residents, es regiran per les instruccions, ordres i disposicions del coordinador en els processos relacionats amb la COVID-19.

Des del principi de la pandèmia, l’equip de coordinació sociosanitària —format per directius dels consells insulars de Menorca, Eivissa, Formentera, l’IMAS i les conselleries de Serveis Socials i Esports i de Salut i Consum— fa un seguiment diari de la situació en els centres, que han de disposar d’un pla de contingència i complir-lo.

Cal recordar que el Govern ha intervingut fins ara 14 residències per a gent gran des de l’inici de la pandèmia. Durant la segona onada han estat Bell Entorn, Sèniors Inca (dues vegades), DomusVi Can Carbonell, DomusVi Santanyí, la residència de l’Hospital de Llevant (dues vegades), la residència Reina Sofia, Es Ramal, Sant Lluís, Sèniors Pollença, DomusVi Alcúdia, Fontsana i Sor Maria Rafela. Durant la primera onada varen ser Oasis i DomusVi Palma.

Així mateix, també s’han intervingut tres residències de persones amb discapacitat, totes tres durant la segona onada: Amadiba 325, Sa Nova Residència del Patronat Joan XXIII (Inca) i Vuit Vents (Aspace).

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 25/01/2021]

[Foto: Infosalut / Dones passejant pel carrer / CC BY-NC-SA 4.0]

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19