Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia

Microbiologia de Son Espases informa sobre variants del SARS-CoV-2 detectades a les illes

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Unitat de Genòmica Microbiana del Servei de Microbiologia de l’Hospital Universitari Son Espases ha detectat una nova variant del SARS-CoV-2 en la darrera tanda de seqüenciació, corresponent a la segona i tercera tanda d’abril, en la qual s’han analitzat 87 casos.

Els resultats han estat comunicats a la Direcció General de Salut Pública i Participació i al Centre Nacional de Microbiologia.

Dels 87 casos analitzats, 67 pertanyen a la variant britànica, que continua sent la predominant en el conjunt de les Illes Balears, amb un 77 %. Divuit dels 87 casos seqüenciats presenten la mutació E484K, que determina una certa disminució de l’eficàcia de les vacunes disponibles. Els altres dos són casos de variants que no es consideren de rellevància.

Dels 18 casos esmentats, per primera vegada hi ha 2 casos de la VOC 1.1.318. Han estat detectats a Mallorca provinents de Costa d’Ivori. La resta són variants ja detectades anteriorment. En concret, hi ha 6 casos de la variant nigeriana (B.1.525) -5 a Mallorca i 1 a Menorca-, 3 casos de la variant novaiorquesa (B.1.526) – 2 a Mallorca i 1 a Menorca- i 7 casos de la variant brasilera -6 a Mallorca i 1 a Eivissa. Fins ara, no s’han trobat casos de la variant de l’Índia.

Des de l’inici de la pandèmia, la Unitat de Genòmica Microbiana del Servei de Microbiologia de Son Espases ha seqüenciat el genoma de més de 1.200 casos de COVID-19 a les Illes Balears.

Es tracta d’uns dels centres de l’Estat que més mostres del SARS-CoV-2 ha seqüenciat, molt per sobre de les recomanacions del Ministeri de Sanitat i del Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC).

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 03/05/2021]

[Foto: Infosalut / Hospital Universitari Son Espases / CC BY-NC-SA 4.0]

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19