Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia

El Govern d'Espanya aprova l'adquisició de 500.000 noves dosis de vaccins contra la COVID-19 de Sanofi/GSK

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Consell de Ministres ha autoritzat, en el marc de l'Estratègia Europea de Vacunació, l'adquisició de 500.000 nous vaccins contra la COVID-19, de plataforma proteica, desenvolupada per Sanofi/GSK, que s'entregaran el primer trimestre de 2022 i que permet seguir avançant en la cobertura vacunal.

En el marc de l'Estratègia Europea de Vacunació, el 18 de setembre de 2020, la Comissió Europea va formalitzar un acord d'adquisició anticipada (APA) amb les empreses SANOFI PASTEUR S.A. i GLAXOSMITHKLIN BIOLOGICALS S.A. (Sanofi/GSK), per al desenvolupament, producció, opcions prioritàries d'adquisició i subministrament d'un vaccí eficaç contra la COVID-19.

L'APA contempla la compra de fins a 300 milions de dosis de vacuna i la comanda total del conjunt d'Estats membres s'estima en un màxim de 72 milions de dosis.

Acords Anticipats d'Adquisició

La Comissió Europea va aprovar per consens, el 18 de juny de 2020, la decisió que contempla l'acord per a l'adquisició de vaccins contra la COVID-19 a càrrec dels Estats membres.

El mateix dia, el Consell de Direcció per als Acords Anticipats d'Adquisició (APA), format per representants de la Comissió Europea i dels 27 països de la Unió Europea, va començar els procediments per a l'adquisició, monitoratge del desenvolupament dels vaccins i per a garantir la transparència i bon govern de tot el procés, inclosa la distribució.

Arran d'aquests Acords, s'han formalitzat 8 APAs amb les companyies farmacèutiques Astra Zeneca, Sanofi/GSK, Curevac, Janssen, Pfizer/BNT i Moderna, tots ells abans de l'autorització de la vacuna, per a permetre que continuïn els assajos clínics, iniciïn la fabricació industrial i procedeixin a l'escalat de producció després de tenir l'autorització pertinent. Fins al moment, quatre vaccins han obtingut una autorització de comercialització per la CE després de la corresponent avaluació positiva per part de l'Agència Europea de Medicaments (EMA).

Encara que les campanyes de vacunació progressin a bon ritme a la UE, la Comissió manté l'Estratègia Europea de compra de vaccins contra la COVID-19 de cara als anys 2022-23, per tal d'evitar que els Estats membres s'enfrontin a una situació semblant a la viscuda el darrer any.

Es tracta d'estar preparats mentre avança l'evidència científica en qüestions com l'extensió de la vacunació a poblacions que no han format part dels programes de vacunació fins al moment (principalment menors), la duració de la protecció conferida per les vacunes autoritzades, o les conseqüències de l'aparició de variants amb mutacions que facin disminuir l'eficàcia dels vaccins autoritzats, que poden seguir representant una amenaça molt greu per a la salut pública.

A aquestes incerteses s'hi afegeix el fet que gran part de la població mundial seguirà sense vacunar, amb el que la possibilitat de variants emergents de risc s'incrementa i és necessari assegurar l'accés a les vacunes necessàries.

En relació amb les diferents plataformes vacunals disponibles, els experts consideren més desitjables les vacunes amb ARN missatger, per l'eficàcia i seguretat demostrada, i també les basades en proteïna, com la de Sanofi/GSK, per la seguretat esperada, en tractar-se de tecnologies ben provades amb vaccins de calendari vacunal.

[Font: Ministeri de Sanitat. 24/08/2021]

[Foto: NHSE / Staff member gets injected / CC BYND 2.0]

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19