Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia

Recomanacions de l'EMA sobre terceres dosis de reforç dels vaccins contra la COVID-19 de Pfizer i Moderna

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Agència Europea de Medicaments (EMA) indica que podrien administrar-se terceres dosis dels vaccins de Pfizer i Moderna a persones trasplantades i immunocompromeses. També podria considerar-se una dosi de reforç de Pfizer a persones majors de 18 anys que hagin rebut una segona dosi fa, almanco, sis mesos.

La decisió final sobre l'administració és competència de les autoritats de Salut Pública dels Estats membre, ja que han de tenir en compte factors addicionals específics com són les dades epidemiològiques, la disponibilitat de vaccins o la cobertura vacunal. 

Aquestes recomanacions es basen en diferents estudis que mostren que la tercera dosi augmenta la capacitat de producció d'anticossos pel virus SARS-CoV-2 en pacients trasplantats o immunocompromesos. Encara que no hi hagi evidència científica que la capacitat de produir aquests anticossos protegeixi de forma més eficaç contra la COVID-19, s'espera que la tercera dosi augmenti la protecció, almanco, en alguns casos. L'EMA i les diferents agències reguladores nacionals, inclosa l'AEMPS, continuaran realitzant un monitoratge estret sobre totes les dades disponibles sobre l'efectivitat dels vaccins. 

És rellevant distingir entre terceres dosis, per a persones trasplantades o immunocompromeses, i dosis de reforç, que es refereixen a persones amb un sistema immune normal, és a dir, població general. Per aquests, el Comitè de Medicaments d'Ús Humà (CHMP) ha avaluat dades sobre Pfizer que mostren un augment de nivells d'anticossos en administrar una dosi addicional aproximadament sis mesos després de la segona dosi en persones entre 18 i 55 anys. Basat en aquestes dades, el CHMP ha conclòs que es podria considerar una dosi addicional de Pfizer a persones majors de 18 anys que hagin rebut una segona dosi fa, almanco, sis mesos. Aquesta informació també s'actualitzarà i estarà disponible en la fitxa tècnica i el prospecte de l'esmentat vaccí.

[Font: AEMPS. 04/10/2021]

[Foto: NIH Image Gallery / Novel Coronavirus SARS-CoV-2 / Public Domain Mark 1.0]

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19