Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia

Vaccí contra la COVID-19 de Janssen: risc de trombocitopènia immune i tromboembolisme venós

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La trombocitopènia immune (TPI) i el tromboembolisme venós (TEV) s'han identificat com a possibles reaccions adverses associades al vaccí contra la COVID-19 de Janssen; ambdues poden aparèixer independentment l'una de l'altra amb una freqüència molt baixa.

Aquestes entitats clíniques són diferents de la síndrome de trombosi amb trombocitopènia (STT), que pot aparèixer molt rarament després de l'administració d'aquest vaccí.

Es recomana als professionals sanitaris prestar atenció a la possible aparició de signes o símptomes de TPI i TEV, i explicar a les persones vaccinades que han de sol·licitar atenció mèdica immediata en cas que tals símptomes apareguin. Les persones que presenten TPI o TEV han de ser avaluades detalladament per a descartar un possible diagnòstic de STT.

Trombocitopènia immune:

S'han notificat, amb una freqüència molt baixa, casos de TPI en persones que havien rebut el vaccí contra la COVID-19 de Janssen. Alguns d'aquests casos varen tenir desenllaç mortal i també es varen presentar en persones amb antecedents de TPI.

En pacients amb antecedents de TPI s'ha de considerar, abans de l'administració d'aquest vaccí, el possible risc de trombocitopènia immune i es recomana vigilar el recompte plaquetari després de la seva administració. Es recomana informar a les persones vaccinades sobre els signes i símptomes de TPI com poden ser l'aparició d'hemorràgia, petèquies o hematomes. Les persones vaccinades que presenten trombocitopèniA a les tres setmanes següents a la vaccinació, han de ser avaluades per a la presència de signes de trombosi per tal de descartar la síndrome de trombosi amb trombocitopènia (STT, veure nota de seguretat de l'AEMPS MUH (FV), 07/2021).

Tromboembolisme venós:

També s'ha identificat TEV com a possible reacció adversa del vaccí contra la COVID-19 de Janssen, amb una freqüència d'aparició rara.

Es recomana parar atenció a la possible aparició de signes o símptomes de TEV en les persones que hagin rebut aquest vaccí i informar a les persones vaccinades que busquin assistència mèdica immediata en cas que aquests es presentin.

A les persones vaccinades que presentin trombosi a les tres setmanes següents a la vaccinació, s'ha d'avaluar la presència de trombocitopènia per tal de descartar la síndrome de trombosi amb trombocitopènia (STT, veure nota de seguretat de l'AEMPS MUH (FV), 07/2021).

[Font: AEMPS. 04/10/2021]

[Foto: Atenció Primària de Mallorca]

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19