Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia

El CSIC optimitza una prova ràpida de PCR per a detectar selectivament coronavirus potencialment infecciosos

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Un equip d'investigació liderat per l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia dels Aliments (IATA-CSIC), del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), ha desenvolupat un sistema que permet eliminar el senyal de PCR dels virus inactius emprant un marcador molecular de viabilitat que es pot emprar en qualsevol laboratori convencional. 

Les proves ràpides de PCR són el mètode més emprat per detectar el nou coronavirus SARS-CoV-2, en mostres de pacients i en el medi ambient. No obstant això, aquest mètode no distingeix entre virus infecciosos i inactivats, que no representen un perill per a la transmissió de la malaltia. Aquest nou estudi aporta un sistema que millora la fiabilitat d'aquesta prova per a detectar el coronavirus infecciós en les mostres clíniques i mediambientals.

El sistema consisteix en un tractament de les mostres emprades per a realitzar la PCR ràpida mitjançant un reactiu de viabilitat (clorur de platí) que penetra a través de la membrana del virus inactiu i s'uneix al seu material genètic impedint la seva detecció en la prova diagnòstica. S'aconsegueix així que la PCR detecti només el virus potencialment infecciós. El mètode està descrit tant per a mostres clíniques de pacients amb coronavirus com en aigües residuals i pot consultar-se a la revista Scientific Reports, del grup Nature. 

Evitar els "falsos positius" en les PCR ràpides

Pel que fa a les mostres clíniques, aquest mètode evitaria el problema de les PCR positives, quan el que es detecta és un virus no infecciós. A més, la forma de preparar les mostres pot realitzar-se a qualsevol laboratori que fa PCR, prova diagnòstica que permet detectar un fragment del material genètic d'un patogen, que ha estat la forma més emprada per detectar el coronavirus durant aquesta pandèmia. 

L'article pot consultar-se en aquest enllaç.

[Font: CSIC. 08/10/2021]

[Foto: CS Escola Graduada]

 

 

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19