Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia

Primers resultats de l'enquesta de l'ISCIII a persones que no s'han vaccinat contra la COVID-19

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Institut de Salut Carlos III (ISCIII) ja té els resultats de l'enquesta preliminar que, en el marc de l'estudi COSMO-Spain de coneixements i percepció social de la pandèmia, va efectuar per a conèixer els motius de les persones que encara no s'han vaccinat contra la COVID-19.

Aquests resultats inicials es basen en l'anàlisi de 2.312 respostes obtingudes entre l'1 i el 19 d'octubre mitjançant un qüestionari on-line a través de WhatsApp i diverses xarxes socials com Facebook, Twitter i LinkedIn, i seran consolidats i reforçats amb un estudi complementari.

Els casos de COVID-19 detectats a Espanya mentre es duia a terme l'enquesta varen ser 19.884, amb una incidència acumulada a 14 dies de 41,9 casos per cada 100.000 habitants. Fins aquest moment, s'havien administrat més de 71 milions de dosis de vaccins contra la COVID-19 a Espanya, i 37 milions -el 78,2% de la població- n'havia rebut ja la pauta completa. De les 2.312 persones que varen completar l'enquesta correctament, el 89% va dir no tenir la pauta completa. D'aquests, 1.998 participants no s'havien posat cap dosi del vaccí; 53 persones (3%) se n'havia posat una dosi, però no pensava posar-se'n la segona; i 11 participants (0,5%) tenien una dosi i es trobaven en situació d'espera per a posar-se'n la segona.

Principals motius

El motiu més mencionat entre les persones que tenien una dosi, però no pensaven posar-se la segona és "haver patit molts efectes adversos amb la primera dosi" (44%), seguit d'"haver passat ja la malaltia" (22%).

Entre els que no havien rebut cap dosi, el 72% dels participants va assenyalar com a principal motiu que els vaccins "s'han desenvolupat molt de pressa, no són segurs o es troben en fase experimental". La segona raó més citada (48% dels enquestats) és "els vaccins són dolents per a la salut i em preocupen els seus efectes secundaris", seguida de "els vaccins són un negoci" (44%), "estic sa i no necessit vaccinar-me" (41%) i "els vaccins contra la COVID-19 no funcionen" (41%).

D'altres raons esmentades són "el coronavirus no existeix o els vaccins són un engany" (12%). Un 9% també va citar "he passat la malaltia i, per tant, estic immunitzat"; el mateix percentatge va obtenir el motiu "no em contagiaré". Amb un 8% apareix "no ho faig per problemes de salut o indicació mèdica" i amb un 7% o inferior, s'adduïren els motius "no crec en els vaccins en general", "tenc motius religiosos o ètics" i "només crec en la medicina natural".

Raons més minoritàries

Finalment, els motius citats de forma més minoritària, amb un 5% o menys entre els enquestats, per no vaccinar-se són: "desconfiança en la informació i en les farmacèutiques" (4%); "estar embarassada" (3%); "no m'agrada que em pressionin/obliguin" (2%); "el centre de vacunació és lluny" (2%); "tenc problemes administratius" (1%); "em fa por perdre la feina" (1%) o "m'estim més esperar" (1%).

Gairebé el 60% de les persones enquestades que no s'han vaccinat va respondre no tenir intenció de fer-ho en el futur, mentre que un 33% no n'estava segur i un 8% apuntava que sí tenia intenció de fer-ho més endavant. A les 813 persones amb dubtes o amb intenció de vaccinar-se en un futur se'ls va demanar en quines circumstàncies es vaccinarien. La majoria (66%) va indicar que ho faria "quan passi un temps i comprovi que el vaccí és segur"; el 24% es vaccinarà "si puc triar el vaccí" i el 16% "quan necessiti estar vaccinat per a poder viatjar".

Un 9% va contestar que ho farà "quan hi hagi disponibilitat d'un altre vaccí" més segur i eficaç, amb virus atenuat, intranasal, espanyol, etc., i un 5% va mencionar que es vaccinarà "quan m'assegurin que acudir al centre de vaccinació no tendrà conseqüències legals" i "quan es tengui més informació sobre els efectes secundaris i aquests siguin menors".

Percepció, comportament, compliment i alfabetització

Els resultats de l'estudi també mostren la percepció de la gravetat de la malaltia en cas de contagiar-se de COVID-19. Entre les persones que no s'han vaccinat, aquesta percepció no és molt diferent del reflectit en la darrera ronda de l'enquesta COSMO-Spain, dirigida a públic general. El percentatge de la població no vaccinada que pensa que la malaltia seria "greu o molt greu" en cas de contagi és del 27%, tres punts més que en la població general (24%).

A més, les mesures preventives i de protecció que la població no vaccinada s'estima més practicar amb més freqüència són similars a les de la població general, encara que amb una adherència molt inferior. Per exemple, empren menys la mascareta quan està recomanada (64% entre els no vaccinats i 95% en població general); ventilen menys els espais tancats (59% vs. 94%); tenen menys cura de la higiene de mans (47% vs. 90%); eviten menys les aglomeracions (40% vs. 85%); compleixen menys la distància de seguretat (37% vs. 87%) i eviten menys les reunions socials o familiars (15% vs. 69%).

D'altra banda, l'alfabetització en salut entre la població no vaccinada -entesa com la facilitat percebuda per trobar, comprendre, avaluar i aplicar la informació relativa al SARS-CoV-2 i la COVID-19- és, en general, baixa. En un rang d'1 (molt difícil) a 4 (molt fàcil), la mitjana és inferior a 3 per a tots els casos proposats i es troba per sota de les mitjanes de la població general. La recerca d'informació entre persones no vaccinades també és baixa; un 60% indica que "mai o gairebé mai" consulta informació sobre el coronavirus, un 20% més que en la població general. A més, el seu nivell de confiança en la informació sobre COVID-19 i les fonts que l'ofereixen també és baixa, amb dades inferiors a les de la població general.

Finalment, la població que no s'ha vaccinat o no pensa completar la pauta de vaccinació es mostra bastant en desacord amb les mesures preses a Espanya per reduir la propagació del coronavirus: un 77% considera que les decisions que s'han pres "no han estat adequades" i un 62% opina que "han estat exagerades", enfront d'un 29% i un 16%, respectivament, en la població general.

Més informació

[Font: ISCIII. 15/12/2021]

[Foto: Hospital Comarcal d'Inca]

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19