Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia

Els hospitals de les Balears deixen de fer proves diagnòstiques de COVID-19 als pacients que ingressen

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Salut de les Illes Balears, seguint la darrera actualització de l’Estratègia i Control enfront de la COVID-19 després de la fase aguda de la pandèmia, deixarà de fer cribratges sistemàtics amb proves diagnòstiques d’infecció activa a totes les persones que requereixin ingressar en un centre hospitalari de la xarxa pública.

A partir d’ara es faran proves de detecció en les situacions específiques que es consideri necessari per protegir els pacients vulnerables, segons el risc epidemiològic o clínic del pacient.

Fins ara, es feia una prova diagnòstica d’infecció activa (PDIA) a totes les persones abans d’un ingrés i a tots els pacients als quals s’havia de fer una intervenció de cirurgia major ambulatòria. Seguint, de manera progressiva, l’adaptació a la nova Estratègia, aquesta situació es veurà modificada.

Primerament, es valorarà la situació clínica (si presenten símptomes o signes sospitosos de COVID-19), així com l’epidemiològica (si han tingut contactes amb casos positius en els darrers 7 dies o procedència d’una residència o institució), de totes les persones que requereixin un ingrés hospitalari.

En cas que no hi hagi sospita, es farà una PDIA en els casos següents:

Abans d’un ingrés hospitalari en un centre d’estada mitjana i llarga, per detectar precoçment la infecció i prendre les mesures de protecció en l’ús compartit d’habitacions o espais de pacients vulnerables.

Abans de l’ingrés en un hospital d’aguts:

  • A pacients amb dades de sospita de COVID-19 en el cribratge clínic i epidemiològic.
  • A persones que pertanyen al grup de pacients immunodeprimits i amb altres afeccions de risc alt, per detectar al més aviat possible la infecció i prendre les mesures de tractament.
  • Sota criteri dels professionals sanitaris del centre si es preveu, per exemple, l’ingrés en una habitació on es troba una persona amb una immunosupressió o amb comorbiditat n alta o vacunada.

Abans d’una intervenció de cirurgia major, per protegir el pacient i evitar les possibles complicacions derivades d’una infecció aguda pel SARS-CoV-2, en els casos de persones sotmeses a procediments electius no urgents, depenent de la gravetat de la intervenció i de l’estat físic de la persona, seguint uns criteris establerts.

La modificació del protocol ha estat elaborada per l’Oficina de Qualitat del Servei de Salut, i revisada per la Direcció d’Assistència Sanitària del Servei de Salut de les Illes Balears, i compta amb el consens de totes les gerències hospitalàries del Servei de Salut.

Hospitalització de pacients COVID-19 a hospitals públics de les Illes Balears

Els alts nivells d’immunitat assolits per la població, l’evidència científica disponible i les noves indicacions de l’Estratègia de Vigilància i Control davant la COVID-19 han fet possible que persones amb una PDIA positiva que ingressen per motius diferents de la infecció per SARS-CoV-2, sempre que siguin asimptomàtiques o amb simptomatologia lleu, puguin ser ateses novament a les unitats on es troben professionals sanitaris altament especialitzats.

Així, una persona amb PDIA positiva amb una fractura òssia pot ingressar a la unitat de traumatologia i una dona a punt de donar a llum pot ingressar a la unitat de ginecologia/obstetrícia. Tot això garanteix la millor atenció a la situació que els fa ingressar.

La Conselleria de Salut i Consum vol destacar que en cap cas una persona a qui hagin fet una PDIA i sigui positiva, estigui ingressada a l’àrea on estigui ingressada, no comparteix habitació amb una persona no infectada. Aquestes persones han de romandre aïllades fins que s’obtingui una prova negativa o una PCR de càrrega viral baixa.

Així mateix, els professionals que atenen persones positives ho fan complint sempre, de manera molt estricta, totes les mesures de seguretat, per evitar així la propagació de la malaltia a altres pacients, familiars o professionals del centre.

El Servei de Salut recorda que l’ús de mascaretes dins els centres hospitalaris és obligatori i, en tot cas, recomana extremar les precaucions quan es facin visites a les persones ingressades.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 21/06/2022]

[Foto: Conselleria de Salut i Consum]

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19