Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia

Com funcionen i en què es diferencien els PCR i els test ràpids

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El diagnòstic d'infecció per coronavirus es duu fent des de l'inici de l'epidèmia gràcies a la prova de la PCR, sigles en anglès per a Reacció en Cadena de la Polimerasa, tècnica present en nombrosos laboratoris d'hospitals, centres d'investigació i universitats, a aquesta tècnica s'han sumat els test de diagnòstic ràpid, més senzills d'utilitzar i que permeten obtenir els resultats en 15 minuts des del domicili de la persona.

Inmaculada Casas, investigadora de l'Àrea de Virologia del Centre Nacional de Microbiologia de l'Institut de Salut Carlos III, que forma part del Comitè Científic Tècnic del Coronavirus, explica les diferències entre aquestes tècniques.

La PCR es basa en les característiques d'estabilitat a la calor d'un enzim polimerasa. Amb aquesta es localitza i amplifica un fragment de material genètic, que en el cas del coronavirus és una molècula d'ARN. Si després de les anàlisis d'una mostra respiratòria la prova detecta ARN del virus, el resultat és positiu i es confirma que està infectada per SAR-CoV-2. Si no el detecta la persona dona negatiu. Si hi ha una sospita clínica important, s'ha de realitzar una altra prova per assegurar que el pacient no està infectat.

La PCR té un cert grau de complexitat, per la qual cosa es necessita personal entrenat i preparat per a la seva realització. Les seves característiques són: alta especificitat, alta sensibilitat i és primerenca perquè es detecta el virus en les primeres fases de la infecció respiratòria.

Ara s'estan començant a realitzar proves mitjançant una segona bateria de tècniques, els citats tests de diagnòstic ràpid, que permet conèixer en 10-15 minuts si una persona està o no infectada.

Aquestes proves ràpides no s'havien realitzat abans perquè fins que no s'ha tengut un bon nombre de pacients infectats per poder caracteritzar els anticossos no s'ha pogut desenvolupar. Els tests ràpids no identifiquen l'ARN del virus, detecten o anticossos produïts davant el virus utilitzant una mostra de sang, que és altra forma de conèixer si el pacient està o ha estat infectat, o bé proteïnes del virus presents en les mostres respiratòries d'exsudat nasofaringi.

[Font: Ministeri de Sanitat. 24/03/2020]

[Foto: Hospital Universitari Son Espases]

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19