Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia

El Govern habilita un servei telefònic de 24 h. d'atenció psicològica

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Direcció General d'Emergències i Interior del Govern de les Illes Balears, en col·laboració amb el Col·legi Oficial de Psicòlegs de les Illes Balears (COPIB), ha habilitat un servei telefònic d'atenció psicològica per donar suport als ciutadans durant l'estat d'alarma.

Mitjançant el número de telèfon 900 112 003, activat a través de la plataforma de comunicacions del SEIB112, els ciutadans podran accedir als serveis de professionals especialitzats en psicologia clínica i intervencions de crisis, emergències i dols. Aquest número estarà operatiu les 24 hores del dia els set dies de la setmana.

El COPIB ha posat a disposició d'aquest servei una borsa amb prop de 80 professionals especialitzats en aquests tipus d'intervencions, els quals ja estan organitzats per cobrir tots els torns i donar servei de forma ininterrompuda. Aquests professionals duran a terme la intervenció necessària i/o derivaran a la persona a altres nivells d’atenció (educatiu, social...) en funció de la problemàtica detectada.

Així doncs, l’assistència telefònica que faran els psicòlegs s’estructurarà en tres nivells:

  • Prioritat baixa: el professional resol la situació amb actuació telefònica.
  • Prioritat mitjana: si detecta una situació més complicada, sense necessitat d’intervenció presencial immediata, es derivarà al servei d’atenció psicològica més adequat i es farà seguiment del cas.
  • Prioritat alta: quan es detecten situacions de risc i estats psicològics que requereixen una actuació urgent, s’activarà el psicòleg de guàrdia per fer intervenció presencial immediata i coordinarà les actuacions necessàries amb el personal d’emergències de l’112.

Amb aquesta iniciativa, es pretén donar suport a totes aquelles persones que estan patint el dol per la pèrdua d'un ésser estimat, angoixa, ansietat, por, soledat, tristesa, ira, incertesa i altres estats emocionals complicats a conseqüència de la crisi sanitària de la COVID-19 i del confinament decretat per l'estat d'alarma.

Cal tenir en compte que estam afrontant una situació nova i totalment desconeguda que pot provocar en algunes persones un impacte psicològic important amb falta de respostes adequades per fer-hi front, situacions que es poden agreujar en els col·lectius més vulnerables (menors, gent gran, persones dependents, persones amb discapacitat, persones amb patologies, persones que viuen soles...) i que, com a conseqüència d’un aïllament prolongat, pot ocasionar greus dificultats d’adaptació a aquests moments d’incertesa. 

[Font: Conselleria d'Administracions Públiques i Modernització. 27/03/2020]

[Foto: Govern de les Illes Balears]

Notícies relacionades

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19