Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia

COVID-19: El Ministeri de Ciència i Innovació coordina els esforços en recerca i innovació

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Ministeri de Ciència i Innovació coordina els esforços institucionals en recerca i innovació enfront de la COVID-19 i està en contacte amb les autoritats internacionals, dins i fora de la Unió Europea, per al seguiment dels esforços per buscar solucions a aquesta pandèmia.

El ministre Duque ha comparegué en roda de premsa en Moncloa, al costat del ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, per a informar sobre els últims avanços en recerca enfront de la COVID-19 i conèixer la situació de les comunitats autònomes en aquesta matèria.

En la trobada telemàtica, es van posar en comú els protocols de les Comunitats Autònomes per a l'homologació de material i les possibilitats de potenciar algunes instal·lacions de recerca amb finançament conjunt, a càrrec dels pressupostos de l'Estat i les autonomies, així com de fons FEDER. També han parlat del Fons COVID-19 que, amb 24 milions d'euros, gestiona l'Institut de Salut Carlos III i per al qual ja han arribat més de 800 propostes des de diferents comunitats autònomes.

El Ministeri treballa perquè la indústria biotecnològica aconsegueixi el màxim nivell de producció dels subministraments necessaris per a fer front a aquesta pandèmia. En concret, s'estan fent esforços importants per al desenvolupament de test de diagnòstic. Es treballa d'una banda perquè augmentin la seva producció les quatre empreses certificades per a produir els test de PCR i, d'altra banda, perquè altres empreses produeixin test de PCR, test ràpids i kits d'extracció d'ARN, amb el suport del ISCIII en les proves de prototips.

El ministre Duque va destacar l'estat de les recerques per a aconseguir tractaments antivirals i una vacuna en els centres espanyols, que estan seguint diverses línies de cerca que s'espera que donin resultats en els pròxims mesos.

Primer candidat a la vacuna a finals d'abril

El ministre va explicar que en aquesta línia de recerca, que treballa en una vacuna amb el virus complet atenuat, només hi ha un altre grup a tot el món. També hi ha avanços en un altre projecte de recerca espanyol, dirigit també en el CNB pel professor Mariano Esteban, que treballa amb una altra mena de vacuna que resulta més ràpid, perquè utilitza una part del virus, i que també podria donar resultats positius.

[Font: Ministeri de Ciència i Innovació. 02/04/2020]

[Foto: Antonio Oliver. Hospital Universitari Son Espases. Servei de Microbiologia]

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19