Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia

COVID-19: L'atenció del servei 24 hores de l'IBDONA s'ha incrementat

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Consell Rector de l'Institut Balear de la Dona s'ha reunit per tractar, entre d'altres temes, les actuacions que s'han dut a terme des de la institució i també en col·laboració amb altres entitats per pal·liar els efectes que el confinament per fer front a la COVID-19 té sobre les dones víctimes de violència masclista i en situació de vulnerabilitat a les Illes Balears.

En aquest marc, també s'ha informat sobre l'increment de telefonades al servei 24 hores d'atenció i acompanyament. Si es comparen les xifres amb l'any passat, des del 13 de març al 20 d'abril de 2020 s'han registrat un 8 per cent més de telefonades, passant de 363 en el mateix període de 2019 a 392 trucades enguany. A aquestes xifres, se li han de sumar les atencions a través de la nova línia de WhatsApp d'atenció a les dones. 

Si es comparen les xifres de telefonades durant el període de confinament, destaca que durant la primera quinzena d'abril es varen realitzar un 21 per cent més de telefonades que durant la darrera quinzena de març. Aquestes dades indicarien que a mesura que s'allarga el confinament augmenta la violència cap a les dones i, presumiblement, també cap als seus fills i filles.

Major difusió del servei

S'ha de tenir en compte que durant l'estat d'alarma s'ha incrementat la difusió de les línies d'atenció les 24 hores i dels recursos que tenen a la seva disposició les dones víctimes de violència masclista, gràcies a acords als quals ha arribat l'IBDONA amb el col·legi d'administradors de finques i amb diferents cadenes de supermercats.

Mascareta 19

L'IBDONA també ha posat en marxa la iniciativa "Mascareta" 19, en col·laboració amb el Col·legi de Farmacèutics de les Illes Balears. Amb aquesta campanya, les víctimes que se sentin vigilades o controlades o en una situació extrema poden anar a la farmàcia i demanar una mascareta 19. Quan així ho facin, la persona que les atengui telefonarà tot d'una al servei d'emergències 112 i es posarà en marxa el protocol d'actuació.

Pel que fa al servei 24 hores, presta atenció tots els dies de l'any a les dones víctimes i a les persones del seu entorn més proper a través del telèfon 971 17 89 89 i de les telefonades desviades del 016, a més de la línia de WhatsApp 639 837 476. En el cas que a través d'aquest servei es denunciï una situació de perill, la telefonada es deriva a l'112. Per altra banda, també es du a terme el servei d'acompanyament, ja sigui per acompanyar la víctima a interposar una denúncia com per fer altres tràmits judicials. Finalment, en els casos d'atenció psicològica i jurídica, les peticions es deriven directamnent a les oficines de la dona existents a cada illa, on es pot dur a terme una assistència presencial.

[Font: Conselleria de Presidència, Cultura i Igualtat. 22/04/2020]

[Foto: Conselleria de Presidència, Cultura i Igualtat]

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19