Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia, Estudis i projectes

El Fons COVID-19 finança nous projectes

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Institut de Salut Carlos III (ISCIII) ha aprovat el finançament de tres nous projectes de recerca com a part del Fons COVID19, que se sumen als 15 ja validats. Aquests tres nous estudis se centren, respectivament, en la identificació del virus en l'aire de centres sanitaris, un nou enfocament per al diagnòstic de la COVID-19 i una tecnologia per a amplificar la informació genètica del virus.

El primer dels projectes està coordinat pel Centre de Biologia Molecular Sever Ochoa (CBMSO), centre mixt del Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC) i de la Universitat Autònoma de Madrid, en col·laboració amb l'Institut de Recerca Sanitària de l'Hospital La Paz (IdiPAZ), l'Hospital Sever Ochoa, el centre IMDEA Nanociència, el ISCIII i el ISGlobal. El seu objectiu és la utilització d'equips de mostreig per a la localització del virus en l'aire d'entorns sanitaris, com a hospitals i centres de salut. En una primera fase es busca conèixer millor la disseminació del virus SARS-CoV-2 al mig aeri i en una segona fase s'incorporaria una nova tecnologia per a optimitzar la detecció i millorar la vigilància epidemiològica, incorporant estacions de mostreig en entorns urbans i en infraestructures de transports, entre altres localitzacions.

La segona recerca està coordinada per l'Institut Aragonès de Ciències de la Salut (IACS) i cerca una alternativa al diagnòstic, estudiant la cerca de fragments del virus en unes petites vesícules que es troben en la sang, denominades aposomes. Si s'evidenciés la presència de fragments virals en els aposomes en les fases inicials de la malaltia, seria possible desenvolupar nous tests diagnòstics basats en aquesta anàlisi. En essència, aquest projecte explora solucions de diagnòstic precoç en sang per a aportar alternatives davant la variabilitat que, a vegades, pot oferir l'estàndard diagnòstic actual, que es realitza extraient mostres mucoses del nas o de la faringe.

La tercera recerca la coordinen el Centre de Biologia Molecular Sever Ochoa (CBMSO) i el Centre Nacional de Recerques Oncològiques (CNIO). El projecte parteix de l'ús del fago Phi29 -a l'estudi del qual va dedicar gran part de la seva carrera la científica espanyola recentment morta Margarita Salas- com a base d'una nova estratègia per a amplificar de manera més ràpida les seqüències del SARS-CoV-2. Amb aquesta estratègia es podria detectar el virus en menys d'una hora, mitjançant una senzilla tècnica i sense necessitat d'equipament especialitzat, la qual cosa facilitaria la detecció massiva de persones contagiades, inclòs casos asimptomàtics.

Primer mes del Fons COVID19

El Fons COVID-19, que compta amb 24 milions d'euros, ha finançat 18 projectes des que es va crear fa ara un mes, i en pròximes dates anunciarà l'aprovació de més recerques destinades a millorar el maneig a curt termini del virus i de la malaltia. Fins al moment, el ISCIII ha rebut més de 1.300 sol·licituds de tota Espanya.

El Fons ha finançat projectes que exploren el millor tractament disponible, amb l'objectiu de dotar de solidesa científica a les decisions clíniques en les quals es basen els diferents tractaments emprats. També ha promogut assajos clínics orientats a reduir el risc d'infecció en poblacions de risc, i ha apostat pel desenvolupament de tecnologies que permetin reduir el temps fins al diagnòstic. A més, ha seleccionat projectes l'objectiu dels quals és la identificació del virus en entorns hospitalaris o urbans, entre altres línies de recerca.

[Font: Ministeri de Ciència i Innovació. 21/04/2020]

[Foto: Àrea de Salut de Menorca]

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19