Categories: COVID-19, Gestió de la investigació, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia

Iniciativa comuna de dades per a coordinar la resposta al COVID-19

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Ministeri de Ciència i Innovació està participant, a través de l'Institut de Salut Carles III (ISCIII) i una de les seves plataformes, i l'Institut Nacional de Bioinformática (INB), en la plataforma comuna de dades impulsada per la Unió Europea per a assegurar una resposta ràpida i coordinada enfront del COVID-19.

La Unió Europea (UE) va llançar el passat 20 d'abril la citada plataforma comuna de dades per a agregar totes les dades generades en recerca enfront del coronavirus.

L'objectiu és poder posar dades en comú i compartir-les perquè la comunitat investigadora els aprofiti per a accelerar en el desenvolupament de solucions enfront del virus i la malaltia.

La plataforma comuna, a més de servir de repositori de coneixement, inclourà mòduls d'anàlisis i tractament de la informació per a facilitar l'ajuda en la presa de decisions i la seva harmonització.

Entre altres qüestions, treballarà en el maneig de dades ómiques.

S'aportarà la informació dels hospitals, de moment en la part d'informació ómica, a través de la iniciativa Transbionet, que enllaça el INB amb les unitats de bioinformática dels Instituts de Recerca Sanitària.

A partir d'aquí, el pròxim pas serà incorporar dades clíniques, aspecte en el qual hi ha múltiples reptes, que van des de la necessitat d'harmonitzar una recollida d'informació, a identificar una ontologia comuna, passant pels diferents idiomes, amb l'objectiu de generar informació comparable i associable a la informació derivada de les dades genòmics.

A més, perquè aquesta plataforma sigui completa necessita incorporar dades epidemiològiques. El ISCIII està recaptant informació sobre la gestió de repositoris de dades a aquest efecte en l'àmbit del Sistema Nacional de Salut (SNS).

Pla d'Acció ‘ERAvsCORONA’

Aquesta plataforma és una de les iniciatives impulsades en el marc del pla d'acció ‘ERAvsCORONA’ llançat per la Comissió Europea per a donar suport a la recerca, coordinar esforços i buscar sinergies en l'àmbit de la recerca i innovació, basada en 10 accions prioritàries.

Infraestructures de recerca

Com a part de la resposta i del pla d'acció ‘ERAvsCORONA’, és també fonamental el paper de les Infraestructures de Recerca Europees Distribuïdes, com a proveïdors de serveis i dades transnacionals, necessaris per al desenvolupament dels projectes de recerca relacionats amb la pandèmia. Per això, el Fòrum Estratègic d'Infraestructures de Recerca a Europa (ESFRI) està reunint en un punt únic tots els serveis que es posen a la disposició de la comunitat investigadora.

Altres iniciatives

L'ISCIII també està tenint un paper destacat en les convocatòries llançades en l'àmbit europeu per a finançar projectes de recerca relacionats amb la crisi sanitària.

També com a part d'Horitzó 2020, la Iniciativa de Medicaments Innovadors (IMI) va emetre una convocatòria per a impulsar projectes enfocats al desenvolupament urgent de teràpies contra el COVID-19 que puguin arribar ràpidament als pacients, projectes de prevenció i eines diagnòstiques.

FONS COVID 19 DE L'ISCIII

Mentrestant, la convocatòria del FONS COVID-19, que l'ISCIII va obrir el passat 19 de març i que ja ha finançat 18 projectes nacionals de recerca, està expressament oberta a la cooperació amb altres països tant de la UE com de fora, i és compatible amb el finançament europeu.

[Font: Ministeri de Ciència i Innovació. 30/04/2020

[Foto: Àrea de Salut de Menorca]

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19