Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia

Els efectes protectors de la nicotina enfront de la COVID-19 no tenen evidència científica

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Ministeri de Sanitat adverteix que no hi ha evidència científica que demostri els suposats efectes protectors de la nicotina enfront de la COVID-19. Al contrari, els estudis que apunten a això, no tenen en compte els efectes perjudicials del tabaquisme en la salut, que danya les vies respiratòries i el sistema immunitari.

En els últims dies s'han difós estudis realitzats en altres països que parlen del possible efecte beneficiós que la nicotina podria tenir en el procés d'infecció del virus que provoca la COVID-19. En aquests estudis s'atribueix a la nicotina propietats antiinflamatòries en els pacients, la qual cosa es relaciona amb un dels símptomes de la malaltia, consistent en un quadre inflamatori agut que provoca l'empitjorament del procés infecciós.

Resulta igualment provat que el consum de tabac empitjora el curs de les malalties respiratòries. En el cas de la COVID-19, existeixen estudis que demostren una pitjor evolució de la malaltia en pacients fumadors i que indiquen que fumar comporta un risc del 133% més de desenvolupar una forma greu dels símptomes que en persones no fumadores.

[Font: Ministeri de Sanitat. 05/05/2020]

[Foto: Mendhak / People photography is hard / CC BYND 2.0]

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19