Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia

COVID-19: Actualització de dades per part del Servei d’Epidemiologia

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei d’Epidemiologia de les Illes Balears informarà, a partir d’avui, dels casos notificats després que s’hagin confirmat per serologia d’anticossos (IgM), casos que fins ara havien quedat exclosos del balanç total de casos acumulats a la comunitat: 108 persones positives en SARS-Cov-2.

Són un total de 108 persones que consten com a positives en SARS-Cov-2 després d’aquest tipus de prova i que a partir d’ara s’inclouran en els totals acumulats a les Illes Balears.

Aquesta dada augmenta el balanç total, així com els casos actius dels quals s’ha informat fins ara, tot i que no implica en cap cas un rebrot de casos a la comunitat i, perquè així quedi constatat, el gabinet de comunicació de la Conselleria de Salut i Consum desglossarà les dues dades (confirmats per prova PCR, com es feina fins ara, i els confirmats per IgM, que s’afegiran al total i al càlcul consegüent de casos actius diaris).

D’acord amb aquest nou criteri informatiu, el Servei d’Epidemiologia ha informat avui d’un total de 2.191 casos acumulats a les Illes Balears. D’aquests casos, 2.083 són amb prova PCR, 2 més que ahir (1.827 a Mallorca, 92 a Menorca, 158 a Eivissa i 6 a Formentera). A més, s’hi han de sumar 108 casos notificats amb serologia d’anticossos, els mateixos que hi havia ahir (83 a Mallorca, 1 a Menorca, 24 a Eivissa i cap a Formentera). En total, per tant, el nombre de casos actius avui a la comunitat és de 249. D’altra banda, 1.716 persones s’han curat, 14 més que ahir. Així mateix, no s’ha notificat cap defunció nova respecte del balanç d’ahir i el total acumulat continua sent a la comunitat de 226 morts.

Són les dades que maneja el Servei d’Epidemiologia referents a la situació a la comunitat i que avui ha transmès al Ministeri de Sanitat en el seu informe diari, el qual les processarà i inclourà en les seves bases de dades seguint els seus criteris.

D’altra banda, d’acord amb les dades que ha facilitat en aquest cas el Servei de Salut, en total s’han duit a terme 108.079 proves en els laboratoris públics de les Balears (83.534 PCR i 24.545 proves d’anticossos).

En relació amb la situació assistencial en els hospitals, d’acord amb les dades del Servei de Salut, la situació avui matí és la següent: a Mallorca hi ha 74 persones hospitalitzades, 16 de les quals es troben en unitats de cures intensives. Altres 18 persones reben atenció per part de les unitats d’atenció al coronavirus (UVAC) i 141 són seguides en el seu domicili per part del servei d’atenció primària, tot i que no totes són casos positius confirmats amb prova PCR.

A Menorca, hi ha 2 persones hospitalitzades (cap a l’UCI) i cap persona en seguiment per part de les UVAC.

A Eivissa són 16 les persones hospitalitzades (3 a l’UCI). Tres persones reben atenció per part d'atenció primària a Eivissa i cap per part de les UVAC.

Des que va començar l’epidèmia, s’han detectat 357 casos positius entre els professionals que fan feina en els centres sanitaris, el 17,3 % dels 2.083 casos que s’han detectat en total a les Illes amb prova PCR fins ara. De tots aquests casos, a hores d’ara hi ha 44 professionals sanitaris que són positius actius, xifra que representa el 0,3 % dels 16.000 professionals que fan feina a la sanitat de les Illes Balears. Un total de 131 estan en vigilància activa.

La situació a les residències

Pel que fa a la situació a les residències de gent gran, els centres no han notificat cap cas nou ni entre els usuaris ni entre els treballadors. A hores d’ara, hi ha 37 residents amb el contagi actiu (tots traslladats a centres hospitalaris), 223 han superat la infecció i 88 han mort. En el cas dels treballadors, 22 continuen contagiats i 141 s’han curat.

Quant a les residències per a persones amb discapacitat, no s’ha notificat cap cas nou i ja s’ha registrat una curació total entre els treballadors d’aquests centres. Per tant, avui la situació continua sent la mateixa: han superat la malaltia els 20 treballadors que havien estat afectats pel coronavirus, així com 34 residents, mentre queden 2 casos actius entre els usuaris, tots dos hospitalitzats.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 02/06/2020]

[Foto: Centers for Disease Control and Prevention / Respiratory Protective Devices / CC BY-NC-SA 4.0]

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19