Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia

Centres de salut: el rastreig de contactes de pacients amb COVID-19

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Els centres de salut s’encarreguen de dur a terme el rastreig de contactes de pacients amb COVID-19 a partir del dilluns, dia 1 de juny.

La Central de Coordinació COVID-19, administrada per la Gerència d’Atenció Primària de Mallorca, és el centre que s’encarrega de centralitzar i coordinar la gestió dels pacients infectats pel SARS-CoV-2.

La presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, acompanyada de la consellera de Salut, Patricia Gómez, van visitar la Central de Coordinació.

Les Illes Balears han estat una de les primeres comunitats a treballar de manera directa a través d’Atenció Primària per vigilar l’expansió de la malaltia i evitar una ocupació molt alta dels hospitals.

La visita ha coincidit amb el traspàs de la funció de seguiment dels contactes de pacients amb la malaltia que tenia la Central, i que han duit a terme un equip de 150 rastrejadors, ja que a partir de dia 1 de juny, anirà a càrrec dels centres de salut.

Des de l’11 de maig també es va traspassar als centres de salut la funció de seguiment dels pacients amb COVID-19, que es feia a través de les unitats volants d’atenció al coronavirus (UVAC), i de la recepció i gestió de les proves diagnòstiques, que es duia a terme a través dels punts COVID-exprés, així com de la recepció i comunicació dels resultats als pacients. 

La Central de Coordinació COVID-19 manté la coordinació i centralització de tota aquesta informació que ara gestionaran directament els centres de salut.

Creació de la Central

La Central de Coordinació COVID-19 va adoptar la gestió de les dades i coordinació de manera presencial dels equips de seguiment domiciliari des del 13 de març. A l’inici de la pandèmia el SAMU-061 s’encarregava de valorar la idoneïtat de la realització dels tests PCR, segons els criteris dictats pel Ministeri de Sanitat, i les UVAC feien les tasques de seguiment domiciliari.

A causa de l’increment de casos, es va decidir traslladar la central del Centre de Salut Son Pisà a la Unitat Bàsica de Salut del Molinar el dia 25 de març. La central està operativa cada dia de la setmana, de 8.00 h a 20.00 h, i hi fan feina 48 professionals sanitaris.

[Font: Presidència de Govern. 01/06/2020

[Foto: Presidència de Govern]

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19