Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia

COVID-19: Des de l'estat d'alarma s'han registrat 6 donants d'òrgans

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Des de l’inici de l’estat d’alarma s’han registrat 6 donants d’òrgans a les Illes Balears, tal com ho ha donat a conèixer la Coordinació Autonòmica de Trasplantaments amb motiu del Dia Nacional del Donant d’Òrgans, que es commemora cada any el primer dimecres de juny.

D’aquests 6 donants, 4 han estat en mort encefàlica (1 enviat des de l’Hospital Universitari Son Llàtzer) i 2 en asistòlia controlada (1 enviat des de l’Hospital de Manacor).

En total, entre dia 1 de gener i el 28 de maig, a les Illes s’han comptabilitzat 16 donants. 15 d’aquests s’han registrat a l’Hospital Universitari Son Espases (8 en mort encefàlica i 7 en asistòlia controlada) i un en asistòlia controlada a l’Hospital Mateu Orfila.

Aquests 16 donants registrats els primers cinc mesos han permès obtenir 48 òrgans (30 ronyons, 9 fetges, 8 pulmons i 1 cor). A Hospital Universitari Son Espases s’han fet 30 trasplantaments renals.

Dades de donació i transplantament de 2019

L’any 2019, en els hospitals públics de les Illes Balears es varen extreure 198 òrgans per a trasplantaments gràcies a l’altruisme de 62 donants i de les seves famílies. Aquestes dades varen suposar assolir una taxa de 54,4 donants per milió d’habitants, xifra superior a la mitjana estatal, que es va situar en 48,9. Per illes, l’any 2019 es varen registrar 51 donants d’òrgans a Mallorca; 6 donants, a Eivissa i Formentera, i 5, a Menorca.

D’acord amb les dades de la Coordinació Autonòmica de Trasplantaments de les Illes Balears (CATIB), les Illes varen ocupar el quart lloc en la classificació de les comunitats autònomes segons la taxa de donants per milió d’habitants.

A més, 20 dels 62 donants (és a dir, el 32 %) varen procedir de la donació en asistòlia, tècnica que permet la donació d’òrgans en aturada cardiorespiratòria i que es va implantar en els hospitals públics de les Illes Balears l’any 2016 amb la finalitat d’optimitzar la donació d’òrgans.

Pel que fa al nombre d’òrgans extrets durant l’any 2019, 120 varen ser de ronyó, 36 de fetge, 22 de pulmó, 12 de cor i 8 de pàncrees.

Respecte dels trasplantaments en 2019, a l’Hospital Universitari Son Espases se’n varen fer 83 de ronyó a pacients de les Illes Balears, 75 dels quals varen ser a pacients de Mallorca, 5 d’Eivissa i 3 de Menorca. D’altra banda, hi va haver 49 pacients residents de les Illes Balears que varen rebre un trasplantament fora de la comunitat autònoma: ronyó: 12, a Catalunya fetge: 14, a Catalunya cor: 11 (10 a Catalunya i 1 a Andalusia) pulmó: 9 (8 a Catalunya i 1 a Madrid) pàncrees: 3, a Catalunya.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 03/06/2020]

[Foto: Infermer de la Coordinació de trasplantaments transporta un contenidor isotèrmic portàtil / CC BY-NC-SA 4.0]

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19