Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia

COVID-19: Es redueix el consum de substàncies psicoactives durant el confinament

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El consum de substàncies psicoactives ha tendit cap a la reducció o cessament durant els mesos de març a juny, període en el qual ha estat vigent l'estat d'alarma per la COVID-19.

En aquest mateix període, s'ha vist incrementat el consum tecnològic. Així es posa de manifest en una primera anàlisi realitzada per l'Observatori Espanyol de les Drogues i les Addiccions després de revisar diferents fonts d'informació.

Segons els resultats de l'enquesta europea sobre consum de drogues en el context de la pandèmia per COVID-19, realitzada pel EMCDDA (Observatori Europeu de les Drogues i les Addiccions) entre el 8 d'abril i el 31 de maig de 2020 a través d'internet, en la mostra espanyola el 71,9% de les persones enquestades que es declaren consumidores de substàncies psicoactives il·legals han cessat o han reduït la freqüència o la quantitat del seu consum, mentre que el 16,3% no han fet canvis.

Menys consum de tabac i alcohol

Respecte al consum de tabac, l'informe recull els resultats de l'enquesta "Tabac, altres formes de consum i confinament", ja publicats prèviament pel Ministeri de Sanitat el mes de maig, on s'indicava que l'exposició al fum ambiental del tabac en les llars durant el confinament va disminuir, amb un 61,83% de persones enquestades que estaven exposades al fum abans del confinament i havien deixat d'estar-lo.

Addiccions comportamentals

Els resultats de l'enquesta en línia sobre ús d'internet, videojocs i joc amb diners en línia durant la pandèmia per COVID-19, realitzada per l'Observatori Espanyol de les Drogues i les Addiccions (OEDA), a través de la web entre el 18 de maig i el 30 de juny de 2020, mostren un augment tant en la freqüència d'ús de videojocs com en la freqüència d'ús d'internet, reflectint una disminució en la freqüència de joc amb diners en línia al costat d'un canvi en el tipus de joc usat.

Problemes relacionats amb les drogues

Les admissions a tractament en la xarxa d'atenció a drogodependències del Pla Nacional sobre Drogues han mostrat un notable descens, que s'estima pròxim al 70% i per a totes les substàncies, encara que ha estat relativament menor en el cas dels opioides en haver prioritzat l'atenció per a tractament amb substitutius opioides i per als consumidors en situació de carrer.

Les urgències relacionades amb el consum de substàncies psicoactives també han descendit, encara que de forma més moderada.

[Font: Ministeri de Sanitat. 15/07/2020]

[Foto: Infosalut / Gent passejant pel carrer / CC BY-NC-SA 4.0]

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19