Categoria: Farmacovigilància

Dimetilfumarato: noves recomanacions per prevenir el risc de leucoencefalopatia multifocal progressiva

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) ha publicat una nota informativa sobre el Dimetilfumarato (Tecfidera®): noves recomanacions per prevenir el risc de leucoencefalopatia multifocal progressiva (LMP).

Dimetilfumarato (Tecfidera®) està indicat per al tractament de pacients adults amb esclerosi múltiple remitent-recurrent (consultar la fitxa tècnica per a informació detallada). L'aparició de LMP és un risc conegut associat a l'ús de Tecfidera ja descrit en la seva fitxa tècnica. Es tracta d'una malaltia rara, però greu que pot arribar a provocar la mort o la discapacitat severa del pacient.

Recomanacions per als metges

  • L'ús de Tecfidera està contraindicat en cas de sospita o confirmació de LMP.
  • Recordar la necessitat de realitzar un hemograma complet incloent recompte limfocitari cada 3 mesos.
  • Suspendre el tractament en aquells pacients amb limfopènia severa (recomptes limfocitaris inferior a 0,5×109/L) i persistent durant més de 6 mesos.

Informació per a pacients

  • Tecfidera pot reduir el nombre de limfòcits (un dels tipus de glòbuls blancs de la sang), la qual cosa facilita l'aparició d'infeccions.
  • Una infecció que encara que és molt poc freqüent pot ser molt greu és la denominada leucoencefalopatia multifocal progressiva (LMP), provocada per un virus (virus JC) que afecta el sistema nerviós.

Es recorda la importància de notificar totes les sospites de reaccions adverses de medicaments d'ús humà al Centre Autonòmic de Farmacovigilència que correspongui o a través del formulari electrònic disponible en www.notificaRAM.es.

[Font: AEMPS. 06/11/2020

[Foto: Pexels / Pastillas / CC BY-NC-SA 4.0]