Categoria: Farmacovigilància

Informe de l'AEMPS del carbimazol y tiamazol

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Conselleria de Salud, a través de la Direcció General de Planificació, Evaluació i Farmàcia, comunica que la Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), ha emès informe del carbimazol (neo-tomizol) i tiamazol (Tirodril), per risc de pancreatitis aguda i noves recomanacions sobre anticoncepció durant el tractament.

Carbimazol i tiamazol són dos fàrmacs antitiroïdals indicats en situacions de reducció de la funció tiroïdal (hipertiroïdisme, crisi tirotóxiques, entre altres).

Recentment s'ha avaluat la informació disponible en relació amb el risc de pancreatitis aguda en pacients tractats amb els dos fàrmacs, així com la relacionada amb el risc de malformacions congènites associat al seu ús durant l'embaràs.

L'AEMPS recomana als professionals sanitaris:

  • En el cas de pancreatitis aguda durant el tractament amb el carbimazol/tiamazol, interrompre el tractament i no tornar a tractar al pacient amb aquests profuctos farmacèutics.
  • Evitar, si es possible, l'ús de carbimazol/tiamazol durant l'embaràs. En el cas de ser imprescindible el tractament durant l'embaràs, utilitzar la dosi mínima efectiva i dur a terme un monitoratge matern, fetal i neonatal efectiu.
  • Advertir a les dones amb capacitat de gestació de la necessitat d'utilitzar mètodes anticonceptius eficaços durant tot el tractament i que acudeixin a la consulta en cas que desitgin planificar un embaràs.

És important notificar les sospites de reaccions adverses a través d'aquest formulari electrònic.

[Font: Conselleria de Salut. Direcció General de Planificació, Evaluació i Farmàcia. 06/02/2019]

[Foto: Barn Images / CC0 1.0 Universal ]