13
Diu, Oct
0 Noves Notícies
Categoria: Farmacovigilància

Nota informativa de l'AEMPS referent a la nutrició parenteral en nounats

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Conselleria de Salut, a través de la Direcció General de Planificació, Avaluació i Farmàcia, comunica que l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) ha publicat una nota informativa, relacionada amb la nutrició parenteral en nounats: protegir de la llum per a reduir el risc d'efectes adversos greus.

L'exposició a la llum de nutricions parenterals que contenen aminoàcids i/o lípids, i en particular si se'ls afegeixen vitamines o elements traça, produeix la formació de peròxids i altres productes de degradació que poden donar lloc a reaccions adverses greus en nounats prematurs.

Per això, quan vagin a administrés a nounats o nens menors de dos anys d'edat, tant la bossa com els sistemes d'administració han de protegir-se de la llum, des de la preparació fins que es finalitzi l'administració.

La nutrició parenteral (NP) està indicada en nounats quan la nutrició oral o enteral no és possible, és insuficient o està contraindicada.

Sobre la base d'aquesta informació, la AEMPS recomana i recorda als professionals sanitaris, la importància de protegir enfront de l'exposició a la llum els preparats de nutrició parenteral quan s'administrin a nens menors de dos anys.

A Espanya, es troben comercialitzats diversos preparats de NP indicats en nens menors de dos anys. No obstant això, aquestes recomanacions també han d'aplicar-se als preparats de NP que són elaborats i preparats als hospitals.

La protecció enfront de l'exposició a la llum ha de realitzar-se des del moment de la seva preparació i mantenir-se fins finalitzada la seva administració.

La fitxa tècnica, prospecte i etiquetatge dels productes autoritzats per a NP en nounats que contenen aminoàcids i/o lípids s'actualitzaran per a incloure o actualitzar aquestes recomanacions.

Podeu consultar la informació en la pàgina web de l'AEMPS.

És important notificar les sospites de reaccions adverses a través d'aquest formulari electrònic.

[Font: AEMPS. 31/07/2019]

[Foto: Infosalut / Nina dormint / CC BY-NC-SA 4.0]