Categoria: Cicles formatius i universitat

1.514 estudiants de les titulacions de Ciències de la Salut faran pràctiques en els centres sanitaris de la xarxa pública de Balears

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Els consellers de Salut i d’Educació i Universitat, Patricia Gómez i Martí March; el director general del Servei de Salut, Juli Fuster, i el rector de la Universitat de les Illes Balears, Llorenç Huguet, han subscrit un conveni de col·laboració per regular l'ús dels serveis públics sanitaris de les Illes Balears en activitats de docència de grau i postgrau dels ensenyaments universitaris de Ciències de la Salut.

Aquest acord permet que els 1.514 estudiants de totes les titulacions vinculades amb les professions sanitàries: Infermeria (674 alumnes), Psicologia (458), Fisioteràpia (265) i Medicina (117 alumnes) puguin fer pràctiques en els hospitals i centres de salut de la xarxa sanitària pública de les Illes Balears.

En aquest sentit, cal destacar que la xarxa de centres que es posa a l’abast dels alumnes de la UIB consta ara de dos hospitals universitaris, Son Espases i Son Llàtzer.

Hospital Universitari Son Llàtzer

L'Hospital Son Llàtzer ha obtingut l'acreditació com a hospital universitari pel seu alt nivell assistencial i per la vinculació i el compromís amb la docència i la recerca.

Així doncs, a l'Hospital Universitari Son Espases i a l'Hospital Universitari Son Llàtzer s’afegeixen la resta d'hospitals públics de les Illes Balears que s’adscriuen al conveni com a centres associats (Hospital Can Misses, Hospital Mateu Orfila, Hospital de Formentera, Hospital Comarcal d'Inca, Hospital de Manacor, Hospital General, Joan March i Psiquiàtric).

També la Gerència del 061 i les gerències d’Atenció Primària de Mallorca i de les àrees de salut de Menorca i d’Eivissa i Formentera, a més de la resta de dispositius assistencials com ara els equips d’atenció domiciliària (ESAD), constituiran les unitats docents assistencials de les facultats de Ciències de la Salut de la UIB.

“Posar a l’abast dels estudiants de Ciències de la Salut tots els recursos de la xarxa sanitària pública permetrà que puguin formar-se des de tots els àmbits assistencials i que obtinguin uns coneixements amplis i de màxim nivell científic. Així mateix, aquest acord suposa una aposta ferma per la recerca i fomenta les vocacions científiques entre els universitaris de la nostra comunitat”, ha explicat la consellera Patricia Gómez.

Per la seva banda, Martí March, ha explicat que “aquest acord és un mostra més del compromís amb l’educació de qualitat. Només en aquest 2018 s’haurà produït un increment de 1.000 euros per alumne des d’inici de legislatura i el pressupost destina una partida addicional de gairebé 7 milions d’euros per a la construcció de l’edifici Interdepartamental II que acollirà els estudis de la branca de ciències de la salut”.

El rector de la UIB, Llorenç Huguet, ha destacat que “el conveni és un exemple col·laboració institucional i de com la recerca i la docència universitàries en l’àmbit de les Ciències de la Salut contribueixin a la millora de l’atenció sanitària i per tant, de la qualitat de vida dels ciutadans i ciutadanes de les Illes Balears”.

Amb la signatura d'aquest acord, la UIB i el Servei de Salut assumeixen objectius docents, assistencials i de recerca.

D’una banda, el Conveni permet promoure l’ús dels recursos sanitaris, humans i materials per a la formació clínica dels estudiants de la UIB. De l’altra, fomenta la coordinació entre la docència universitària i la recerca per contribuir a la millora constant de l’atenció sanitària.

L’acord té per objectiu també potenciar la recerca en matèria de ciències de la salut i estimular les vocacions investigadores mitjançant la coordinació d’activitats de la Universitat de les Illes Balears (UIB) i del Servei de Salut de les Illes Balears (IB-Salut) en el marc de la Fundació Institut d’Investigació Sanitària de les Illes Balears (IdISBa) i dels instituts universitaris de recerca.

Per vetllar per l’aplicació del conveni, fer el seguiment dels acords i per elaborar i proposar fórmules de coordinació entre les activitats docents, investigadores i assistencials, es crea una comissió mixta integrada per representants de la UIB i representants del Govern de les Illes Balears.

Aquesta comissió també s’encarregarà, entre altres funcions, d’establir i avaluar els requisits que han de complir els centres de salut per ser considerats centres universitaris.

Així mateix, per assolir els objectius en matèria de recerca es constitueix també una comissió assessora de la coordinació de la recerca.

Per altra banda, l’acord possibilita, per primera vegada, l’ús de la figura del professorat vinculat en els estudis universitaris de Ciències de la Salut, figura regulada en el Reial decret 1558/1986, i que permet als professionals sanitaris en actiu compatibilitzar la tasca assistencial amb la docència.

Finalment, cal recordar que actualment, des de la seva posada en marxa, la Conselleria d’Educació i Universitat ha invertit 2.549.656 euros en la Facultat de Medicina. El finançament de la Facultat de Medicina quan estigui a ple rendiment, serà, com a màxim, de 4.040.647,10 milions d’euros anuals.

[Font: Conselleria de Salut. 22/03/2017]

[Foto: Conselleria de Salut]

Què en diu la premsa
*26/03/2018 Diario de Ibiza - Los hospitales de Can Misses y Formentera acogerán a alumnos de la UIB en prácticas.

Notícies relacionades a Infosalut
*02/07/2018 - Aprovada la primera passa per a la construcció del nou edifici interdepartamental de la UIB.
*
04/01/2018 - Augment del pressupost de la UIB per al 2018, gràcies a la inversió de l'edifici de Ciències de la Salut i els estudis de Medicina.

Calendari de formació