Categoria: Formació continuada

L'Hospital Comarcal d'Inca aborda les necessitats nutricionals dels pacients oncològics

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El doctor Onofre Pons, especialista del Servei d'Oncologia de l'Hospital Comarcal d'Inca, ha dirigit una sessió clínica en la qual ha abordat les necessitats nutricionals dels pacients oncològics. Aquesta acció formativa, que ha tingut lloc en el saló d'actes de l'Hospital, ha estat seguida per un nombrós grup de professionals, entre els quals hi havia facultatius i personal d'infermeria.

El doctor Pons ha explicat que en els pacients afectats per patologies oncològiques és important distingir els requeriments que necessiten segons la fase de la malaltia. Concretament s'ha referit als pacients que reben un tractament actiu, als que presenten un estat avançat de la malaltia i als que ja estan en l'etapa terminal.

Pel que fa a l'estat de malnutrició dels pacients oncològics, el doctor Pons ha assenyalat que tant els efectes causats per la malaltia com els tractaments als quals se sotmeten són factors que propicien les deficiències alimentàries que sovint presenten. En conseqüència, ha observat la necessitat d'optimitzar la situació dels pacients per aconseguir que estiguin en situació d'afrontar el tractament en les millors condicions nutricionals possibles. En aquest sentit, ha recordat que l'albúmina és la proteïna que transporten la majoria dels fàrmacs i que el control de la glucèmia és un factor de pronòstic demostrat, per la qual cosa ha asseverat que són indicadors de control nutricional molt importants, especialment quan aquests pacients siguin molt susceptibles als ingressos hospitalaris o en haver de sotmetre's a intervencions quirúrgiques o de rebre sessions de radioteràpia, entre altres circumstàncies que poden agreujar el seu estat.

En conseqüència, el doctor Pons ha indicat la necessitat de fer una valoració del pacient considerant els seus hàbits alimentaris i els resultats obtinguts d'una exploració a fi de determinar la seva situació nutricional, basant-se en els estàndards establerts: MNA (Mini Nutritional Assessment, minivaloració nutricional) i MUST (Malnutrition Universal Screening Tool, eina de detecció universal de la desnutrició). Els resultats obtinguts aporten la informació necessària per abordar les estratègies que contrarestin els possibles efectes adversos —vòmits, diarrees, etc.— que puguin provocar els tractaments als quals el pacient haurà de sotmetre's.

Estratègies

D'altra banda, el doctor Pons ha defensat que un dels elements fonamentals perquè els pacients oncològics puguin afrontar aquestes dificultats són els hàbits alimentaris que adoptin perquè el seu estat nutricional no es deteriori. Entre altres propostes, ha recomanat intensificar el nombre d'ingestes en petites quantitats, usar plats petits perquè les racions es percebin d'una manera més assequible, triar els aliments que resultin més desitjables i incorporar a la dieta un berenar més complet al llarg del matí. Ha afegit que hi ha altres opcions complementàries, com els suports calòrics, de proteïnes, de glutamina i els fàrmacs que poden reduir els efectes adversos del tractament.

“No menja gens”

En els casos en què els familiars del pacient manifesten sovint que “no menja gens” atès que ja es troba en una fase avançada de la malaltia, aquest especialista en oncologia de l'Hospital Comarcal d'Inca considera que els objectius han de canviar per adequar-los a les noves condicions que presenta el malalt, així doncs en aquesta fase no és la malnutrició el que accelerarà i deteriorarà la seva salut, sinó el tipus de càncer nociu que pateix. En aquestes circumstàncies, el doctor Pons considera que les estratègies que eren efectives en els estadis anteriors de la malaltia deixen de ser vàlides i que per això és més important preservar el benestar del pacient, ja que el seu estat nutricional es converteix en una prioritat secundària. Aleshores, considera que és primordial transmetre a la família que el problema fonamental és la pròpia patologia i no les seves mancances nutricionals, per la qual cosa cal acceptar les demandes i els desitjos del malalt i no obligar-lo a fer les ingestes que rebutja.

Per acabar, el doctor Pons ha aprofitat la seva intervenció per prevenir sobre els mites i les modes de les qualitats curatives de certs aliments. En aquest sentit, ha insistit en la necessitat de restringir les recomanacions alimentàries tan sols a les fonamentades en recerques sobre nutrició fetes amb rigor científic. Així mateix, ha indicat que les conclusions, els coneixements i les experiències que ha exposat són el resultat de l'exercici de la seva professió al llarg de gairebé les tres últimes dècades, en què ha treballat amb pacients oncològics. Per això, ha assenyalat que una suposada nutrició idònia —i fins i tot amb efectes curatius per a aquest tipus de malaltia— suscita sovint tesis especulatives, que solament serveixen per condicionar el comportament del pacient i dels seus familiars, i que es tracta de teories que no estan acreditades pel col·lectiu mèdic, les quals provoquen efectes adversos —com una pressió contraproduent— i que, a més, solament contribueixen a perjudicar el benestar del pacient

[Font: Hospital Comarcal d'Inca.19/02/2014]